Valja biti oprezan s dodacima prehrani i ne uzimati ih bez konzultacije s liječnikom
 Getty Images/iStockphoto
riječ stručnjaka

Dodaci prehrani koji povoljno utječu na snižavanje kolesterola

Najčešće se spominju biljni steroli, sojin protein, prehrambena vlakna (beta-glukan), omega-3 masne kiseline i crvena riža

Među dodacima prehrani ima i onih koji povoljno djeluju na razinu lipida u krvi, a i Europsko kardiološko društvo i Europsko društvo za aterosklerozu savjetuju da se mogu razmotriti kao dio strategije u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Najčešće se spominju biljni steroli, sojin protein, prehrambena vlakna (beta-glukan), omega-3 masne kiseline i crvena riža.

Ove tvari smanjuju apsorpciju kolesterola, snižavaju vrijednosti triglicerida u krvi i krvnog tlaka te pridonose čvrstoći i elastičnosti krvnih žila. No valja biti oprezan s dodacima prehrani i ne uzimati ih bez konzultacije s liječnikom.


Crvena riža

- Sigurno su svi liječnici doživjeli da pacijent odbije preporučenu terapiju za liječenje hiperlipidemije, uz želju da zdravim načinom života i posebno prehranom smanji masnoće u krvi. Naravno da odluka liječnika o prihvaćanju takve metode ovisi o vrijednostima lošeg i dobrog kolesterola. Znanstveno je dokazano da se 15 posto vrijednosti LDL kolesterola može smanjiti prehranom, što nije malo, ali je često nedovoljno. Velika većina pacijenata poseže za dodacima prehrani koji se reklamiraju kao sigurno učinkoviti. Neki od njih i jesu učinkoviti, primjerice crvena riža. Međutim, dodaci prehrani podliježu drugačijim kontrolama i zakonima nego lijekovi pa su službene preporuke rijetke. Učinkovitost dijetetskih dodataka prehrani tako se ne može unificirati zbog različite količine sastojaka i zbog različite legislative koja se odnosi na istraživanja lijekova i dodataka prehrani.

Primjerice, crvena riža klasificira se kao hrana, a manje je poznato da se fermentacijom "obične" riže Oryza stativa uz pomoć kvasca Monascus purpureus stvaraju monakolini, tvari koje sprečavaju sintezu kolesterola u jetri. Jedna vrsta monakolina, monakolin-K, poznat je u industriji lijekova kao lovastatin, samo su doze u crvenoj riži puno manje.

Zbog toga što sadrži lovastatin, crvena riža ima sličan terapijski učinak, ali manji, no važno je osvijestiti mogućnost nuspojava i interakcija s drugim lijekovima, jer se u crvenoj riži nalazi i lijek. Preporučuje se uz upotrebu crvene riže izbjegavanje alkohola i drugih lijekova koji opterećuju rad jetre, inhibitora citokroma P450, antikoagulansa, antiinflamatornih lijekova te nekih lijekova za snižavanje krvnog tlaka i za bolesti štitnjače. Pacijenti moraju biti svjesni da u crvenoj riži ima lovastatina, tako da uzimanje "zdrave" hrane u pacijenta koji već uzimaju statine i druge lijekove za liječenje kroničnih bolesti može biti opasno - kaže prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković, dr. med., specijalist obiteljske medicine

Linker
27. lipanj 2024 20:44