SHUTTERSTOCK
pripazite

Četiri znaka da se iza bolnog grla skriva puno ozbiljniji problem

U nekim slučajevima grlobolja može biti znak nečeg ozbiljnijeg, naročito ako je praćena nekim od sljedećih simptoma

U zimskim mjesecima svatko će od nas vjerojatno pokupiti barem jednu ili dvije prehlade, a jedan od najčešćih simptoma je bol u grlu. U većini slučajeva grlobolju uzrokuju virusi, kao kod obične prehlade, ili udisanje dima. No, u nekim slučajevima grlobolja može biti znak nečeg ozbiljnijeg, naročito ako je praćena nekim od sljedećih simptoma:


1. Ako je prisutan osip

Ako se istodobno s grloboljom razvije osip, to bi mogao biti znak ozbiljne infekcije. Osip na vratu i prsima koji se širi na ostatak tijela može biti znak skupine bakterijskih infekcija, koje se nazivaju streptokokne infekcije. Najbezazlenija među njima je bakterijski tonzilitis, no mogu uključivati i neke ozbiljnije, poput šarlaha, bakterijemije (bakterija u krvi) i sindroma toksičnog šoka. Sve te infekcije treba liječiti stručnjak, s liječenjem treba početi čim prije, a najčešće se liječe antibioticima No treba imati na umu da se virusne infekcije, poput virusnog tonzilitisa, ne mogu izliječiti antibioticima.


2. Ako je bol vrlo snažna

Ako je prehlada uzrok grlobolje, to može biti vrlo bolno, ali bol obično prolazi sama od sebe u roku od nekoliko dana. No bakterijske infekcije, poput bakterijskog tonzilitisa (jaka upala krajnika), često uzrokuju puno jaču bol koja ne prolazi. Bakterijski tonzilitis može izazvati probleme s gutanjem i jedenjem, bol u uhu i otečene i bolne žlijezde u vratu. Imate li neke od tih simptoma, trebali biste otići svom liječniku primarne zdravstvene zaštite kako bi provjerio je li infekcija možda bakterijskog, a ne virusnog porijekla. Bakterijski tonzilitis može se liječiti antibioticima.


3. Ako imate visoku temperaturu

Prehlada može uzrokovati povišenu temperaturu, ali obično samo blago povišenu. No, imate li grlobolju i temperaturu preko 38 C, velika je vjerojatnost da je riječ o infekciji grla, poput tonzilitisa, a ne samo o običnoj prehladi.


4. Ako potraje

Ako grlobolja potraje duže od tjedan dana ili ako postaje sve intenzivnija, trebali biste otići liječniku kako bi provjerio imate li tonzilitis. Grlobolja koja ne prolazi može biti znak infektivne mononukleoze ili takozvane žljezdane groznice. Mononukleoza obično pogađa tinejdžere i mlađe odrasle osobe. Prolazi spontano, bez liječenja, no možete se osjećati vrlo slabo i loše te može trajati tjednima. Mnogi se ljudi oporave bez problema, no ponekad infektivna mononukleoza može uzrokovati druge probleme poput:

  • blage upale jetre (hepatitis), uslijed koje koža i bjeloočnice poprimaju žućkastu boju;
  • nisku razinu krvnih stanica koje se nazivaju trombociti (trombocitopenija);
  • neurološke probleme, poput Guillain-Barreovog sindroma ili Bellovu paralizu.
Linker
05. ožujak 2024 20:26