SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Često me probada oko srca, strah me infarkta. Na koje pretrage otići i kako se smiriti?

Trebali biste napraviti liječnički pregled, s posebnim osvrtom na rizične čimbenike za infarkt srčanog mišića

Imam 38 godina i već nekoliko godina osjećam probadanje oko srca, osobito kad sam psihički napeta. Često me hvata panika da ću dobiti infarkt. Moj otac je u 55. godini umro od infarkta srca. Koje bih pretrage trebala napraviti da se barem malo smirim?

Renata P., Novigrad

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Trebali biste napraviti liječnički pregled, s posebnim osvrtom na rizične čimbenike za infarkt srčanog mišića. Jedan rizični čimbenik već imate (obiteljska sklonost). No, jedna lasta ne čini proljeće. Trebate vidjeti što je s ostalim rizičnim čimbenicima: pretilost, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, sjedilački način života. Obratite pažnju na navedene (preostale) rizične čimbenike i zaštitit ćete se i smiriti. Njih možemo ukloniti, ako već roditelje ne možemo birati. Već pola godine imate palpitacije (osjećaj ubrzanog i nepravilnog rada srca), a EKG i holter EKG-a pokazali su smetnje provodnog sustava, dakle blok desne grane. Svakako bih preporučio dodatnu kardiološku obradu, laboratorijsku analizu čimbenika rizika, ultrazvuk srca te, ako to nalazi sugeriraju, test opterećenja. Tada će se moći donijeti zaključak o realnom stanju vašeg srca i prema potrebi odrediti optimalna terapija."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 15:38