Nakon konzumiranja određene hrane, hlače su vas počele stezati? Trbuh kao da vam raste kako dan prolazi? Niste jedini. Nadutost trbuha definira se kao pojava velike količine plinova u crijevima. Trbuh može biti tvrd na dodir, a mogu se pojaviti i grčevi.
Evo što sve može uzrokovati ovo neugodno stanje te kako si možete pomoći.
Jedenje u žurbi
Ako izletite iz stana s bananom u ruci i zatim na brzu pojedete sendvič za ručak za radnim stolom u uredu, vrlo je vjerojatno da ćete s tom hranom progutati i dosta zraka. A umjesto da uđe u pluća, dio tog zraka odlazi u želudac, potom i u tanko i debelo crijevo te tada izaziva nadimanje. Bilo bi, stoga, najbolje da uzmete dovoljno vremena da možete sjesti i na miru pojesti svaki obrok. Probajte usporiti i sažvakati svaki zalogaj 20 do 40 puta.
Stres
Ako ste pod stresom ili tjeskobni, to može potaknuti reakciju vašeg tijela te dovesti do promjena u osjetljivosti crijeva. To može uzrokovati grčeve u mišićima želuca, crijeva ili debelog crijeva, što rezultira grčevima u trbuhu, bolovima i nelagodom. Simptomi bi se trebali povući kad se razine stresa smanje. Isprobajte meditaciju, tehnike disanja, ali i biljne čajeve koji vam u tome mogu pomoći.
Previše soli
Naše tijelo treba sol, ali većina nas pretjeruje s njezinim unosom. Kada osjećate da vam je trbuh napuhan ili zategnut, to je jedan od najčešćih kratkoročnih učinaka njezinog prekomjernog unosa. Sol može dovesti to zadržavanja vode i samim time do nadutosti. Treba imati na umu da se sol skriva u raznim svakodnevnim namirnicama, poput kruha, ali i u keksima, brzoj hrani, konzerviranim juhama i slično.
Gazirana pića
Ovakva vrsta pića sadrži ugljični dioksid, a taj plin može naduti vaš želudac i dovesti do grčeva. Problem dodatno pojačavaju umjetna sladila koja su često prisutna u dijetnim varijantama takvih pića jer ih mnogi ljudi teško probavljaju. Obična voda je najbolji izbor pića, crni i zeleni čajevi dobri su za probavu, dok čaj od mente može pomoći kod nadutosti. Ako vam je voda dosadila, u nju slobodno ubacite kriške limuna ili limete. To će potaknuti razgradnju hrane i ublažiti probavne smetnje.
Intolerancija na laktozu
Možda se nakon čaše mlijeka ili sladoleda osjećate napuhnuto? Najčešći simptomi intolerancije na laktozu su:
✔ grčevi u trbuhu
✔ proljev
✔ nadutost
✔ povraćanje
✔ mučnina
Neki ljudi nemaju enzim potreban za razgradnju laktoze, šećera koji je prisutan u kravljem mlijeku. Posljedica je da se laktoza fermentira u debelom crijevu, stvarajući velike količine ugljičnog dioksida i vodika, a to može uzrokovati nadimanje i grčeve u trbuhu. Pokušajte barem na tjedan dana izbaciti iz prehrane mliječne proizvode kako biste provjerili hoće li se problem povući.
Zatvor
Što se duže stolica zadržava u crijevima, to će biti više plinova u njima i osjećat ćete nadimanje. Polako povećajte unos vlakana kako bi stolica dobila na volumenu i lakše i brže prošla kroz crijeva. Jedite više:
✔ avokada
✔ mahunarki
✔ malina
✔ kukuruza
✔ brokule
✔ špinata
✔ jagoda
Imajte na umu da nije dobro prebrzo početi unositi preveliku količinu vlakana jer se nadimanje može samo pogoršati. Pijenje veće količine vode i redovita tjelovježba također mogu potaknuti vaša crijeva.
Menstruacija
Mnoge žene osjećaju nadutost i grčeve neposredno prije početka menstrualnog krvarenja i tijekom njega. Promjene u razini progesterona i estrogena, osim krvarenja, uzrokuju i pojačano zadržavanje vode i soli u tijelu, a posljedica je da tjelesne stanice postaju prepune vode, što stvara osjećaj nadutosti. To možete izbjeći tako da smanjite unos slane hrane i rafiniranih ugljikohidrata (bijelo brašno i šećer) te da prednost date hrani bogatoj kalijem, poput špinata, batata, banana, avokada i rajčica.
Fruktoza
Mala studija španjolskih znanstvenika otkrila je da 72 posto osoba s problemom nadimanja u trbuhu ima neki oblik loše apsorpcije šećera. Najčešći krivac je fruktoza - prirodni šećer prisutan u voću, medu i visoko procesiranoj hrani. Fruktoza se obično apsorbira u tankom crijevu, no kod osoba s netolerancijom fruktoze dio tog šećera odlazi u debelo crijevo gdje u kontaktu s bakterijama dolazi do fermentacije. Tada dolazi do stvaranja vodika i plinova, što uzrokuje bol, nadimanje i proljev. Izbacite iz prehrane namirnice s visokim udjelom fruktoze, poput gaziranih pića, nekih žitnih pločica i voća (poput šljiva, krušaka, trešanja, marelica, jabuka i lubenice), soka od jabuke ili kruške, meda, sladoleda, čokolade i keksa koji kao zaslađivače sadrže fruktozu. Kad su ispitanici u spomenutoj studiji učinili upravo to, odnosno izbacili iz prehrane te namirnice, nakon samo mjesec dana njih 81 posto je izjavilo da je došlo do poboljšanja te da su se simptomi nadimanja značajno smanjili.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Izvori:
- Is Eating Too Fast Unhealthy?, dostupno na: https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/nutrition/quick-dose-is-eating-too-fast-unhealthy, pristupljeno travanj 2022.
- Higher salt intake can cause gastrointestinal bloating, dostupno na: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190627143931.htm, pristupljeno travanj 2022.
- Does Sparkling Water Make You Bloated?: dostupno na https://www.eatingwell.com/article/292259/does-sparkling-water-make-you-bloated/, pristupljeno travanj 2022.
- What Are the Symptoms of Lactose Intolerance?: dostupno na https://www.webmd.com/digestive-disorders/symptoms-lactose-intolerance, pristupljeno travanj 2022.
- 5 Common Causes of Bloating and How to Relieve the Discomfort at Home, dostupno na: https://www.templehealth.org/about/blog/5-bloating-causes-relieve-discomfort-at-home, pristupljeno travanj 2022.
- Sugar malabsorption in functional abdominal bloating: a pilot study on the long-term effect of dietary treatment, dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16410032/, pristupljeno travanj 2022.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....