SHUTTERSTOCK
Pripazite

Bijelo ili crno? Novo istraživanje razbija mit o ‘zdravijem‘ vinu i otkriva neugodne rizike

Oko 100 tisuća slučajeva karcinoma može se povezati s konzumacijom alkohola

Čaša vina na kraju napornog dana mnogima je simbol opuštanja. No može li odabir crnog ili bijelog vina imati utjecaj na zdravlje - posebice kad je riječ o riziku od raka?

Dugo se vjerovalo da je crno vino zdraviji izbor zbog većeg udjela antioksidansa, a neka su istraživanja sugerirala da može imati pozitivan učinak na krvni tlak te smanjiti rizik od srčanih bolesti i karcinoma.

No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients ruši tu uvriježenu pretpostavku. Obuhvatilo je gotovo 96.000 ispitanika i pokazalo da konzumacija crnog vina ne smanjuje rizik od raka u većoj mjeri nego konzumacija bijelog vina. Naprotiv - svi oblici alkohola povećavaju rizik od razvoja karcinoma.

Ovi zaključci u skladu su s ovogodišnjim upozorenjem američkog Ureda za zdravlje, koji je istaknuo povezanost alkohola s rizikom od raka.

- Oko 100 tisuća slučajeva karcinoma može se povezati s konzumacijom alkohola - izjavio je doktor Dale Shepard, hematolog i onkolog iz klinike Cleveland, naglasivši važnost edukacije javnosti o utjecaju životnih navika na zdravlje.

Iako je veza između alkohola i razvoja raka dobro dokumentirana, prema riječima koautorice studije i profesorice epidemiologije Eunyoung Cho sa sveučilišta Brown, do sada je bilo vrlo malo velikih istraživanja koja uspoređuju rizik od raka oko konzumacije crnog i bijelog vina.

image

Istraživanje je pokazalo da konzumacija bijelog vina ima veću povezanost s određenim vrstama raka

SHUTTERSTOCK

Bijelo vino i rizik od raka

Rezultati ove analize otkrili su da općenito nema značajne razlike u ukupnom riziku između ova dva vina. Međutim, istraživanje je pokazalo da konzumacija bijelog vina ima veću povezanost s određenim vrstama raka: kod osoba koje redovito piju bijelo vino zabilježen je 22 posto veći rizik od razvoja raka kože, a kod žena čak 26 posto veći ukupni rizik od raka.

Zašto bijelo vino ima takav učinak zasad nije sasvim jasno. Jedna od pretpostavki je da osobe koje konzumiraju više alkohola mogu češće biti izložene visokorizičnim ponašanjima, kao što su izlaganje suncu bez zaštite ili korištenju solarija – što može objasniti povećani rizik od raka kože. No, kako ističe profesorica Cho, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli biološki mehanizmi koji stoje iza ovih povezanosti.

Stručnjaci navode nekoliko mogućih razloga zašto alkohol povećava rizik od razvoja raka. Tijekom metaboliziranja alkohola u jetri nastaje acetaldehid - toksičan nusprodukt koji može oštetiti DNK i potaknuti nastanak malignih stanica. Alkohol također uzrokuje oksidativni stres, koji dodatno oštećuje stanice.

Postoji i veza s hormonalnim promjenama: alkohol može utjecati na razinu estrogena, što bi moglo objasniti povećani rizik od raka dojke kod žena koje konzumiraju alkohol. Doktor Shepard podsjeća i na to da je alkohol treći najčešći uzrok karcinoma koji se mogu spriječiti - odmah iza pušenja i pretilosti.

- Alkohol čak može povećati apsorpciju kancerogenih tvari iz duhana. Ako osoba pije i puši istovremeno, rizik se dodatno povećava - naglašava.

Ima li crno vino ipak neku prednost?

Crno vino sadrži resveratrol - antioksidans iz skupine polifenola kojem se pripisuju povoljni učinci na zdravlje srca. Neka laboratorijska istraživanja su pokazala da resveratrol može inhibirati rast stanica raka, no većina tih istraživanja provedena je na staničnim modelima, što znači da njihova primjena na stvarne uvjete još nije dovoljno utvrđena.

Unatoč tome Shepard je istaknuo da se percepcija o crnom vinu kao “zdravijem izboru" uvelike temelji na istraživanjima o kardiovaskularnom zdravlju, što je s vremenom postalo uvriježeno mišljenje u javnosti - ali nova saznanja to sve više dovode u pitanje.

- Konzumacija alkohola, bez obzira na vrstu vina, nosi sa sobom određeni rizik. Najvažnija poruka koju javnost treba zapamtiti jest da svi naši životni izbori, uključujući ono što konzumiramo, mogu utjecati na rizik od raka - zaključio je Shepard.

Profesorica Cho naglasila je kako je ograničavanje konzumacije alkohola jedna od najučinkovitijih mjera prevencije raka.

14. svibanj 2025 11:31