Iza nas je dan posvećen svijesti o zdravlju srca, mišićnog organa odgovornog za iznimno važnu ulogu, pumpanje krvi. Nažalost, ovaj je proces kod mnogih narušen, a statistike govore da je od kardiovaskularnih bolesti (KVB) koje zahvaćaju srce i krvne žile u Hrvatskoj je 2023. umrlo 19.937 osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo KVB je i dalje vodeći uzrok smrtnosti na globalnoj razini. Ipak, možemo puno toga učiniti u sprečavanju oboljenja kao i u očuvanju ovog iznimno važnog organa. Jedan od važnih koraka na tom putu je i prehrana, o kojoj nam je više objasnio Marko Šimić, mag. nutr.
Koje su ključne namirnice koje nam pomažu u očuvanju zdravlja srca, a koje trebamo izbjegavati?
Zlatni standard za prehranu generalno, a tako i za očuvanje zdravlja srca i ostatka kardiovaskularnog sustava je mediteranska prehrana obogaćena ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama, maslinovim uljem i povrćem. Isto tako se uvijek preporučuje unos svježeg voća, te orašastih plodova koji također smanjuju rizik od srčanih bolesti. S druge strane, prekomjerna konzumacija (naglasak na prekomjerna jer se namirnice ne bi trebale stigmatizirati) soli, rafiniranih šećera i visoko prerađenih proizvoda jer doprinose upalnim procesima i oksidativnom stresu.
Koji su najbolji izvori zdravih masti i koliko ih treba unositi dnevno za optimalno zdravlje srca?
Poželjne masti uključuju mono-nezasićene masne kiseline iz izvora poput maslinovog ulja i avokada, te poli-nezasićenih masnih kiselina iz primjerice ribe i orašastih plodova. Za optimalno zdravlje srca trebali bi unositi jednu do dvije porcije ribe tjedno te koristiti nezasićene masti kao primarni izvor u prehrani.
Gdje najčešće griješimo, kako štetimo srcu, a da toga nismo ni svjesni?
Ignoriranje važnosti tjelesne aktivnosti te sjedilački način života najviše doprinose smanjenju funkcije krvnih žila i povećanju rizika od ateroskleroze. Prekomjerna konzumacija soli, rafiniranih šećera i zasićenih masti često se ne doživljava kao opasna, ali dugoročno dokazano povećava rizik od hipertenzije i upala. Generalno, ljudi kao ljudi imaju tendenciju odgađati dok se problem ne pojavi i tek onda raditi nešto po tom pitanju.
Koji su vitamini posebno korisni za kardiovaskularno zdravlje i možemo li ih unijeti kroz prehranu u dovoljnim količinama ili je potrebna suplementacija?
Vitamin D, vitamin C i vitamin E imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale. Općenito sve neophodne vitamine i minerale možemo unijeti raznovrsnom i šarolikom prehranom, međutim, kod nekih ljudi može biti potrebna suplementacija ako imaju restriktivniju dijetu.
Navedite idealni jelovnik koji među ostalim podržava zdravlje srca
Idealni jelovnik bi trebao biti personaliziran i dugoročno održiv! Što znači da bi se mogao prakticirati, pojedinac treba uživati u istom i ne bi mu trebalo stvarati opterećenje. Primjer idealnog doručka bi bila zobena kaša s voćem i chia sjemenkama te bademima. Za ručak bi recimo bilo dobro pojesti primjerice neku pečenu ribu s kvinojom i pečenim povrćem poput brokule i mrkve s malo maslinovog ulja i limunovim sokom, a za večeru bih preporučio integralni kruh s namazom od avokada i malo paprike.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....