Ove simptome i životne promjene ne smijemo ignorirati.
 Shutterstock
Ne igrajmo se

10 SITUACIJA zbog kojih bismo svakako trebali otići na pregled srca

Ako neka situacija u životu zahtijeva da se više pozabavimo sobom, svojim tijelom i zdravljem, onda bi nam to svima trebala biti ona u kojoj je u pitanju naš život.

Većina pacijenata misli da liječnika treba vidjeti samo kad se ne osjećaju dobro ili odgađaju odlazak u ordinaciju čekajući redoviti godišnji pregled kako bi postavili pitanja o svojim simptomima. Time se gubi dragocjeno vrijeme koje može biti presudno u liječenju i prognozi bolesti.


Nekoliko glavnih razloga zbog kojih bi trebalo zatražili pomoć kardiologa:

● Preporuka obiteljskog liječnika: ako vam vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite preporuči da odete kardiologu, svakako to učinite. Ne oklijevajte.

● Bol u prsima: to je prilično širok pojam koji može imati niz uzroka. Imate li bilo kakvih dvojbi o tome, obavezno se javite kardiologu.

● Osjećaj nedostatka zraka ili gušenje pri manjem naporu, naročito ako je novonastalo, može biti uzrokovano ozbiljnim srčanim bolestima i to je razlog zbog kojeg biste obavezno trebali otići kardiologu.

● Novonastala srčana aritmija: bilo da se radi o srčanim preskocima, ubrzanom ili usporenom srčanom ritmu sa simptomima ili bez njih, treba učiniti odgovarajuću kardiološku obradu radi isključenja životno opasnih aritmija.

● Pozitivna obiteljska anamneza: ako netko u vašoj obitelji ima ili je imao problema sa srcem, trebate biti svjesni simptoma srčanih bolesti i porazgovarati s kardiologom o njima. Velik je spektar srčanih bolesti koje imaju genetsku predispoziciju i u skladu s tim kardiolog će odrediti odgovarajuće slikovne i laboratorijske pretrage koje će pomoći u postavljanju dijagnoze i donošenju preporuka.

● Povišen ukupni kolesterol: ukupni kolesterol je zbroj svih kolesterola u krvi. Što je veći vaš ukupni kolesterol, veći je i rizik za bolesti srca (razine kolesterola od 5 mmol/L ili više) pa bi u tom slučaju također bilo poželjno obaviti pregled kod kardiologa.

● Povišen krvni tlak: sve vrijednosti veće od 135/85 mmHg zahtijevaju odlazak liječnika.

● Ako ste aktivni ili bivši pušač: pušenje je velik faktor rizika za bolesti srca. Smanjuje dotok kisika u srce i povećava krvni tlak i broj otkucaja srca te dovodi do poremećaja zgrušavanja krvi i oštećenja stanica koje oblažu arterije. Zbog toga je potreban veći oprez i češći pregledi.

● Ako ste dijabetičar: dijabetes može pridonijeti bolestima srca. Stoga, ako imate i povišen šećer, a pritom i netipične simptome koji bi mogli ukazivati na srčane probleme, odmah morate otići kardiologu.

● Ako počinjete novi program vježbanja: imate li više od 40 godina i počinjete novi program vježbanja, kardiolog može provjeriti zdravlje srca i preporučiti najbolje vježbe za vas.


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.

Linker
16. srpanj 2024 16:58