SHUTTERSTOCK
Sinkronicitet

Zanimljive slučajnosti oduševe me svaki put! Posljednju su nakon moje netom izgovorene rečenice istu ponovili na radiju

Sinkroniciteti su oni neobični događaji kad vam se dogodi neka toliko čudnovata podudarnost da ni sami ne možete vjerovati da je stvarna

Ova današnja tema na prvi pogled nije tipična ljetna, ali zapravo ima neke veze s ovim razdobljem godišnjih odmora. Naime, zamijetila sam da mi se upravo ljeti događa najviše zanimljivih slučajnosti (sinkroniciteta) pa sam vam poželjela nešto o tome napisati i podsjetiti vas da ih zamjećujete, pa i zapisujete.

Da se podsjetimo - sinkroniciteti su oni neobični događaji kad vam se dogodi neka toliko čudnovata podudarnost da ni sami ne možete vjerovati da je stvarna. Mene takve podudarnosti svaki puta oduševe. A odlučila sam vam o tome pisati jer mi se jedna dogodila upravo sinoć.

image
SHUTTERSTOCK

Zvučna halucinacija

Brat i ja jučer smo se ujutro odvezli iz Opatije u posjetu mojem ujaku i teti u Klenovicu (to je malo mjesto na moru u blizini Novog Vinodolskog). Ostali smo tamo cijeli dan, sve do kasno navečer, a ja sam posebno uživala u druženju sa svojim sestričnama i nećakinjom. Kad smo krenuli natrag prema Opatiji bila je već prošla ponoć. Mene uvijek raduje voziti Jadranskom magistralom u tako kasno doba - cesta je gotovo potpuno prazna i osjeća se neka posebna atmosfera tihe ljetne noći s tamnim zvjezdanim nebom iznad nas. Vozili smo se tako nas dvoje kroz mrak, slušali radio (neku nasumičnu stanicu koja je svirala uglavnom dobro nam poznate pjesme) i - onda se dogodila ta neobična stvar. Ušli smo u tunel i signal je potpuno nestao. Vozili smo se u tišini pa sam bratu objasnila da je u tunelu slab signal. Upravo u tom trenutku približili smo se izlazu pa se odjednom radio ponovno mogao čuti, a riječi pjesme koje smo začuli bile su ove: "ovdje je malo slabiji signal..."

Pomislila sam da imam zvučne halucinacije. Ma kako je moguće da neka pjesma ima takve riječi i da ih čujem baš točno u trenutku nakon što sam ih sama izgovorila? Bila sam zaista zaprepaštena. Ali takvi su svi sinkroniciteti - nevjerojatni. Poslije kad smo stigli kući pronašla sam da je to pjesma grupe BluVinil "Zvijeri" i da doista ima takve riječi.

Čagalj

Zanimljivo je da mi se neobičan sinkronicitet dogodio i prošlog ljeta u vrlo sličnom trenutku. Naime, i tada smo se brat i ja vozili kasno u noći po Jadranskoj magistrali. I odjednom je preko ceste ispred nas pretrčala neka životinja. "Jesi li vidio, što je to bilo?"- komentirala sam na glas - "Nije pas, ali nije ni vuk, kao da je nešto između. Možda je čagalj? Da, pitam se izgleda li čagalj upravo tako?"

I točno u tom trenutku začula se odjava emisije na radiju: "...i pozdravlja vas urednica Marija Čagalj."

I tog sam puta ostala u nevjerici - kako je moguće? A onda sam zaključila da mi to anđeli na svoj način poručuju da je ono doista bio čagalj.

Nezgodna podudarnost

Kad sam danas sinu i snahi prepričavala sinoćnji sinkronicitet, sin me podsjetio na još jedan davni događaj na kojeg sam već bila zaboravila, a baš je zanimljiv (nezgodan i zabavan u isto vrijeme). Pa ću vam i to ispričati.

Vozila sam se tog dana u svom automobilu po Savskoj ulici u Zagrebu i zamijetila s lijeve strane restoran po imenu "Din-Don". Učinio mi se zanimljiv pa sam pomislila kako bih voljela jedan dan u njega svratiti. No na žalost, za trenutak predugo sam držala pogled na restoranu pa nisam zamijetila da je automobil ispred mene naglo zakočio i svojim sam autom udarila u njega. U tom trenutku, s radija se začula promotivna poruka za onaj isti restoran:"Din-Don, da li vam zvoni u glavi?" Bome, zvonilo je.

Postoje različite teorije o tome što su to sinkroniciteti i kako do njih dolazi. Ono u što ja volim vjerovati je da su nam oni podsjetnik da je svijet ustvari puno kompleksniji i zanimljiviji od onoga što svakodnevno doživljavamo na površini. I da nas te „slučajnosti“ podsjećaju da je zaista sve moguće, da su i najnevjerojatnije stvari zapravo sasvim prirodne - što znači da su i baš sva čuda itekako moguća!

A zašto se sinkroniciteti (barem meni) češće javljaju ljeti? Vjerujem da je to zato što sam tada opuštenija nego tijekom godine i više prisutna u trenutku pa sam nekako energetski usklađenija s čudesnim i neobičnim iznenađenjima.

Želim vam ovih dana puno lijepih sinkroniciteta!

Linker
30. kolovoz 2024 12:48