SHUTTERSTOCK
opterećujuće misli

Kako utišati mozak na godišnjem i zaista se prepustiti odmoru

Vjerujte mi - sigurno neće ništa propasti ako se vi neko vrijeme zaista i potpuno odmorite

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora pa me urednica potaknula da nešto napišem o temi istinskog opuštanja. Sigurna sam da se i vi svome odmoru već unaprijed radujete. No zanima me kako izgledaju vaši prvi dani godišnjeg odmora, kako se uistinu osjećate svaki put kad se konačno otisnete u opuštanje i slobodu? Uspijete li se doista prepustiti i odmoriti?


Dragocjeni osjećaj

Sjećam se razdoblja dok sam još imala svoj projektni ured. Prije svakog godišnjeg odmora bilo je još tisuću stvari za pozavršavati i zadnjih nekoliko dana bih dovršavala projekte i noću. A zatim, kad bih konačno krenula na odmor, trebalo mi je nekoliko dana da uopće osjetim da se smijem opustiti. Kao da su intenzitet, količina posla i neka vrsta grča koji uz to ide i dalje bili sa mnom, kako da sam ih u koferu ponijela na put, tijelo se nije moglo samo tako prebaciti u ‘sada se odmaram‘. A kad bih se nakon nekoliko dana ipak uspjela stopiti s morem i suncem i osjetiti da zaista jesam na odmoru, uvijek bi se našao neki telefonski poziv s gradilišta s problemom koji sam morala rješavati na daljinu. Onaj davni osjećaj kakvog smo kao djeca imali za vrijeme školskih praznika kao da je zauvijek postao nedostižan - onaj tako dragocjeni osjećaj „ovo je moje vrijeme bez obaveza, mogu raditi što god istinski želim“. Uspijevate li vi to osjetiti u svojim odmorima?

image
SHUTTERSTOCK

Kako već 15 godina nemam projektni ured, meni se u međuvremenu puno stvari vezano uz godišnje odmore promijenilo, a i ja sam postala mudrija. Ali da vidimo, koji bi općeniti savjeti mogli biti korisni da biste se i vi na svom odmoru zaista mogli opustiti.

Prva stvar koja mi se čini važna je - što više smanjiti ometanja izvana. Pripremite sve ljude s kojima ste poslovno vezani da vas u određenom periodu neće biti. I to im naglasite i ponovite više puta. Tako da sve što s vama trebaju riješiti riješe do tada. I napomenite im da se na godišnjem odmoru možda nećete moći javljati. Važno je da izađete iz energije posla i obaveza, da si date priliku vratiti se sebi. A to je teško, ako vas telefonski pozivi stalno vraćaju na poslovne misli.

Druga bitna stvar je - mir unutar vas. Sposobnost da zaista otpustite osjećaj da stalno nešto morate i da ste neprestano za nešto odgovorni. Možda će pomoći i ako se prisjetite situacija iz prošlosti kad su se neki problemi riješili i bez vašeg sudjelovanja ili kad su se ljudi koji su navikli na vašu pomoć snašli i bez vas. Tako će biti i ovoga puta. Vjerujte mi - sigurno neće ništa propasti ako se vi neko vrijeme zaista i potpuno odmorite. A probleme koji postoje rješavat ćete kad se vratite, nije potrebno da o njima razmišljate u danima koje ste si predvidjeli za opuštanje. Uostalom, kad budete odmoreni i napunjeni novom energijom, lakše ćete ih riješiti.

image
SHUTTERSTOCK

Što vam istinski treba

A evo i jednog malog prijedloga za one kojima i na odmoru često naviru opterećujuće misli. Zamislite da u svojoj glavi imate sklopku koja se može okrenuti na jedni stranu - ‘briga‘ ili na drugu - ‘odmor‘. Svaki puta kad vam navru napete misli, zamislite da taj prekidač prebacujete na ‘odmor‘ i osjetite kako se isti čas opuštate. Što češće to budete činili, to ćete lakše i dulje ostajati u osjećaju odmaranja. Vizualni prikazi i simboli moćno utječu na naš podsvjesni um i zaista će vam pomoći.

I treće, naravno je - odabir mjesta za odmor. Važno je da unaprijed osjetite što je to što vam istinski treba - ne po navici od prijašnjih godina, nego baš sada. Treba li vam odmor gdje ćete si priuštiti što više osjećaja ‘ništa ne moram‘ ili pak godišnji na kojem ćete biti aktivni na svoj vlastiti način - pun doživljaja i avantura. I trebaju li vašem duhu i tijelu sada more, planine, daleke zemlje ili nešto sasvim drugo? Kad odaberete vrstu odmora koji istinski hrani vaš duh, već samim time ćete se puno lakše isključiti iz svega što vam inače opterećuje misli.

I za kraj - najbolji lijek (ako vam je slučajno pri ruci) za užurbane misli je provođenje vremena s malom djecom. Ona su jednostavno - u trenutku, beskrajno zainteresirana i zaokupljena malim stvarima u svijetu oko sebe. Za njih ne postoje ciljevi ni problemi - samo radost, prisutnost i udivljenje. Na godišnjim bismo odmorima trebali biti što sličniji upravo njima. I radovati se sladoledu, lastavicama i šarenim kamenčićima u moru.

Linker
04. srpanj 2024 13:03