Prekomjeran unos kuhinjske soli faktor je rizika za razvoj visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Prosječni je Hrvat donedavno dnevno jeo oko 11,3 grama soli, što je i dvostruko više od preporučenog unosa. No, posljednjih godina, zahvaljujući programu CRASH (Hrvatski program protiv soli za zdravlje), prema kojem se smanjuje udio soli u nekim prehrambenim proizvodima, prosječni je unos snižen za gotovo tri grama dnevno, što se povezuje s oko tri mmHg nižim sistoličkim tlakom na razini populacije, sedam posto manje smrti od infarkta miokarda i deset posto manje smrti od moždanog udara. Uspjeh je golem, ali treba još raditi, jer unos soli je i dalje nepotrebno visok – smatra se da je za fiziološke procese u tijelu dovoljan gram soli na dan.
1. Koji je najviši preporučeni unos soli na dan za odraslu osobu?
a) 3 grama
b) 5 grama
c) 8 grama
d) Nema granice
Točan odgovor:
b) 5 grama
Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje ograničiti unos na pet grama soli dnevno, što je manje od čajne žličice. To se odnosi i na sol koja je već prisutna u hrani, ne samo na dosoljavanje.
2. Koji je postotak dnevnog unosa soli već prisutan u hrani koju kupujemo?
a) Do pet posto
b) Do 25 posto
c) Do 50 posto
d) Do 75 posto
Točan odgovor:
d) Do 75 posto
Nije dovoljno ograničiti samo sol koju dodajemo hrani. Najviše soli krije se u visokoprerađenoj hrani, stoga bi trebalo ozbiljnije razmisliti o prehrambenim izborima.
3. Koja od ovih vrsta soli sadrži najmanje natrija, sastojka koji pridonosi podizanju krvnog tlaka?
a) Kamena sol
b) Morska sol
c) Himalajska sol
d) Sve sadrže jednako
Točan odgovor:
d) Sve sadrže jednako
Iako mogu imati različite teksture i okuse, sve vrste soli sadrže jednaku količinu natrija, oko 40 posto, što znači da nijedna nije zdravija. Postoji sol sa smanjenim udjelom natrija, no bolje je pokušati se naviknuti na neslaniji okus uz smanjenje količine soli, nego se oslanjati na zamjene.
4. Koji od ovih doručaka je najslaniji?
a) Zobena kaša
b) Dvije šnite tosta od cjelovitih žitarica, namaz s niskim udjelom masti i kuhano jaje
c) Žitarice s visokim udjelom vlakana i polumasnim mlijekom
d) Muesli s jogurtom s niskim udjelom masti i voćem
Točan odgovor:
b) Doručak s tostom
I naizgled zdrave svakodnevne namirnice poput kruha i žitarica sadrže dodanu sol. Dvije srednje šnite tosta od cjelovitih žitarica s namazom s niskim udjelom masti sadrže 0,9 grama soli, a kuhano jaje 0,26 grama, pa je ukupni unos 1,16 grama. Sadržaj soli u žitaricama može uvelike varirati, stoga provjerite nutritivne deklaracije i potražite opcije bez dodane soli. Ovdje je pobjednik po najmanjem udjelu soli zobena kaša – zdjela kaše od 40 grama zobi i 180 ml polumasnog mlijeka sadrži samo 0,2 grama soli.
5. S kojim ćete dnevnim jelovnikom premašiti preporučeni limit unosa soli?
a) Doručak: Šnita tosta s namazom, zdjelica kukuruznih pahuljica s mlijekom
Ručak: Sendvič sa sirom i šunkom i paketić čipsa
Večera: Gotove lazanje i salata
b) Doručak: 2 šnite tosta s povrtnim namazom
Ručak: Domaća povrtna juha s okruglicama od griza
Večera: Makaroni sa sirom i salata, 1 kriška kupovnog čokoladnog kolača
c) Doručak: 1 pecivo s kremastim sirom i dimljenim lososom
Ručak: Sendvič sa sirom, šunkom, majonezom i senfom, 2 digestivna keksa
Večera: Domaći povrtni curry s jogurtom, šnita kruha ispečenog kod kuće
d) Sa svakim
Točan odgovor:
d) Sa svakim
Svi ovi jelovnici imaju više od pet grama soli. Čak i ako sami kuhate glavne obroke i ne dodajete sol, lako je pojesti više soli nego što je preporučeno. Hrana poput kruha i žitarica može dodati iznenađujuću količinu soli u prehranu, kao i industrijska hrana - kocke za juhu, jela iz konzervi, kolači... Provjeravajte deklaracije kako biste mogli odabrati opcije s manjim udjelom soli.
6. Koji od ovih kupovnih umaka sadrži najviše soli?
a) Kečap
b) Sojin umak
c) Senf
d) Majoneza
Točan odgovor:
b) Sojin umak
Sojin umak po jušnoj žlici ima čak 2,75 grama soli, što je polovica preporučenog dnevnog unosa. Na istu količinu kečap ima 0,3 grama soli, majoneza 0,11, a senf 0,43 grama.
Rezultati
Do 2 boda - Vrijeme je za nove navike
S obzirom na to da mnoge namirnice sadrže dodanu sol – pa i one koje nemaju slan okus – nije uvijek lako znati koliko soli unosite. Ono što za početak možete učiniti jest provjeravati nutritivne deklaracije proizvoda koje redovito jedete kako biste vidjeli udio soli. Postoje li slični proizvodi s nižim udjelom soli koji vam odgovaraju? Pokušajte jesti manje namirnica s najvećom količinom soli.
Dugoročno, pokušajte jesti više voća i povrća umjesto grickalica poput čipsa i krekera te pokušajte ograničiti unos sira i prerađenog mesa. Gotova jela vjerojatno sadrže više soli nego što biste dodali u kuhanju, pa pokušajte više sami kuhati. Nastojte pritom odoljeti porivu da solite jelo tijekom kuhanja i sklonite soljenku sa stola. U hranu umjesto soli dodajte papar, začinsko bilje, začine, češnjak, limunov sok. Za samo nekoliko tjedana ili mjeseci vaš će se ukus prilagoditi smanjenoj količini soli, što će olakšati njezino još veće rezanje. Jedete li u restoranima, pitajte o udjelu soli ili tražite da vam posole manje, a fast food bi bilo najbolje izbjegavati.
Od 3 do 4 boda - Lako možete poboljšati prehranu
Na dobrom ste putu da donosite zdrave odluke u prehrani kako biste unosili manje soli i poboljšali kardiovaskularno zdravlje. Imate veće znanje o zdravoj prehrani od prethodne skupine, vjerojatno i bolje navike, a preporuke ostaju jednake – provjeravajte nutritivne deklaracije proizvoda, grickalice zamijenite voćem i povrćem, jedite manje sira i mesnih prerađevina, što više sami kuhajte.
Od 4 do 6 bodova - Vi znate sa solju!
Sve preporuke vrijede i za vas, ali vi ih ionako već znate. Naoružani ste znanjem potrebnim za donošenje zdravih odluka o prehrani, pa i o jedenju manje soli. Samo tako i nastavite, provjeravanjem deklaracija i kuhanjem s minimalnim količinama soli. Vješti ste u začinjanju jela, pa osim sa solju, znate i s ostalim začinima, kao što su bosiljak, muškatni oraščić, korijandar, cimet, peršin, vlasac...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....