BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Otkrivena tajna

Tom Cruise je ušao u sedmo desetljeće i tvrdi da su za njegovu vitalnost odgovorne ove četiri zdrave navike

Nije sve u operacijama

Znamo, mnogi ste se pitali kako to da je Maverick iz kultnog Top Guna za razliku svojih kolega, ostao isti. Izdaje ga tek pokoja bora, no osmijeh i držanje postojani su još od prvog nastavka iz 1986. Osim estetskih operacija 61-godišnjeg američkog glumca Toma Cruisea drži još nešto. Što je to što mu daje snagu i agilnost da se u posljednjoj seriji kultnog Mission Impossible baci s motorom s litice? Također, očima javnosti nije promaknuo ni nedavni događaj kada je na proslavi 50. rođendana Viktorije Beckham pomogao fotografu da ustane nakon što se spotaknuo na stepenicama. Iza ove spretnosti krije se način življenja, ali i ono što ovaj popularni glumac unosi u tijelo.

image
Tom Cruise, Victoria i David Beckham/Instagram

Prehrana koja Toma održava vitalnim

Sljedeće prehrambene navike ključ su zdravlja i vitalnosti ove mega popularne zvijezde.

1. Izbjegava ugljikohidrate

Tom izbjegava ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom koji se nalazi u hrani poput peciva, tjestenine i žitarica.

- Ugljikohidrati stvaraju inzulin, hormon starenja. U tijelu ugljikohidrati postaju molekule glukoze koje oštećuju mišićno i kožno tkivo što pak uzrokuje starenje - kaže nutricionist dr. Paul Clayton i preporučuje konzumiranje ugljikohidrata poput mahunarki za koje je tijelu potrebno proizvesti manje inzulina.

Glumac ipak nije oduvijek na dijeti bez ugljikohidrata. Zapravo, jednom je podijelio svoj recept za špagete, prozvavši se kraljem carbonare.

2. Konzumira kuhanu i grilanu hranu

Ova filmska zvijezda kloni se svega prženog. Cruise se kune u hranu kuhanu na niskim temperaturama uglavnom na žaru. To je zato što hrana kuhana na visokim temperaturama ima tendenciju uzrokovati kroničnu upalu tkiva i ubrzati starenje. Neka od mnogobrojnih istraživanja pokazuju da je jedna od najboljih prehrambenih navika za osobe starije od 50 godina konzumiranje protuupalne hrane, poput lososa, tamne čokolade, sirove zobi, borovnica, đumbira, cikle, brokule, maslinovog ulja, rajčice i špinata.

3. Zdrave grickalice uvijek su uz njega

Unatoč gustom rasporedu na setu, Tom održava visoku razinu energije čak i navečer kada većina počinje drijemati. Tajna je kako kaže, u zdravim grickalicama poput orašastih plodova, organskih borovnica, pa i datulja posutih kokosom te kikiriki maslac. Nakon svega, ne čudi stoga da se Cruise može spretno penjati po liticama, skakati s njih, upravljati mlažnjacima, helikopterima, voziti trkaće automobile i raditi sve što mu omogućuje da živi punim plućima.

4. Izbjegava šećer

Šećer u obliku slatkiša za Cruisea je strogo zabranjeno, pogotovo kad se priprema za snimanje akrobatskih scena na setu. Istraživanja pokazuju da šećer može ubrzati starenje uzrokujući upale i oštećujući kolagen i elastin. Konzumacija previše šećera također može ubrzati starenje i boranje kože.

image
RON WOLFSON, 2001 ALL RIGHTS RESERVED/EVERETT/PROFIMEDIA

Razni sportovi kao pogon

- Vožnja kajakom po moru, speleologija, mačevanje, traka za trčanje, utezi, penjanje po stijenama, planinarenje, trčanje... samo su neke od aktivnosti kojima se bavim - odgovorio je Tom na pitanje kako ostaje mlad i potvrdio da je njegovo tijelo i dalje u punoj snazi.

Linker
30. lipanj 2024 23:16