SHUTTERSTOCK
iz prve ruke

Ova tehnika mi je promijenila život! Toliko je jednostavna da je čudno što toliko dobro funkcionira

Nošenje s vremenom, životom, školom i faksom uz Pomodoro tehniku sada je duplo lakše

Nakon godina mišljenja da mi nema spasa i da je posljednja postaja dijagnoza ADHD-a otkrila sam Pomodoro tehniku i euforično shvatila da koncentracija stvarno postoji i da nisam iznimka društva i prirode.

Problemi s učenjem i koncentracijom prate mnoge od nas, a kada sam na TikToku tijekom rokova i nakon već učestalog mentalnog sloma naišla na video o Pomodoro tehnici možda sam i prvi put u životu bila zahvalna svojoj blagoj ovisnosti o toj aplikaciji. Izgleda da naši problemi s učenjem najviše proizlaze iz toga što jednostavno ne znamo kako...

Pomodoro tehniku još u 80-ima razvio je Francesco Cirillo fokusirajući se na istraživanje ljudskog nošenja s vremenom, svijesti i samopromatranja te je uspio razviti metodu učenja koja omogućuje i onima najneorganiziranijim od nas akademski, ali i životni preporod.


Korak po korak do uspjeha

Tehnika sama po sebi je toliko jednostavna da je čudno što toliko dobro funkcionira. Potrebno je pratiti pet jednostavnih koraka:

1. Izabrati JEDAN zadatak

2. Tajmer staviti na 25 min

3. Nakon isteka 25 min čekirati prolaz te jedne faze (na papiru/na mobitelu/laptopu, preko čega god učite/radite zadatak)

4. Uzeti 5 min pauze (rastegnuti se, pojesti/popiti nešto, wc break)

5. Svaka četiri ponavljanja uzeti dužu pauzu (20/30 min)

Ova se tehnika možda čini samo kao upravljanje vremenom, ali je više od toga. Vrijeme se u životu pojavljuje u raznim, nekad čak i neprepoznatljivim oblicima - niste jeli od jutra, vrijeme postaje glad - niste pili vode od jutra, vrijeme postaje žeđ - niste se socijalizirali dva tjedna, vrijeme postaje čežnja - svaki aspekt života zapravo i je vrijeme, a kada naučimo kako se nositi s vremenom naučit ćemo se nositi s teškoćama života.


Je li ova metoda za vas?

A kako znati je li vrijedno potrošiti vrijeme na testiranje ove tehnike?

Ako uvijek krećete raditi svaki zadatak u zadnji tren, a do tada maksimalno odugovlačite. Kad sjednete raditi ono što morate, sve drugo odjednom postane bitnije od toga, kao čišćenje wc školjke, čupanje obrva ili slaganje ormara... Ako jednostavno ne možete naći koncentraciju u sebi, konstantno vam misli odlaze drugdje ili vam se mobitel svake dvije minute nađe u ruci. Ako vam se zbog tog silnog odugovlačenja čini da je sada prekasno jer ima previše gradiva/stvari za svladati.

Vrijeme je ograničeno svima i najljepše bi bilo da ga ima više, ali nema i zato ga mnogi od nas doživljavaju kao prijetnju - ova metoda naš mozak reprogramira tako da tu prijetnju prepoznajemo i promatramo te da svakodnevno učimo kako se efektivno s njom nositi. Osim nošenja s vremenom naučit ćete se nositi i sami sa sobom te pretvoriti vrijeme iz prijetnje u saveznika.

Linker
08. lipanj 2024 03:44