Svetlana Khutornaia/Shutterstock
Jesenska obrana

Nisu svi probiotici jednako učinkoviti. Većina nas ignorira ovih pet skrivenih zamki pri kupnji

Provjerite ih na etiketi proizvoda

S dolaskom jeseni, uz prve hladnije dane i sezonske promjene, mnogi od nas suočavaju se s padom imuniteta, češćim prehladama i osjećajem umora. Upravo zato nije slučajno da sve veći broj ljudi upravo u ovom razdoblju godine poseže za probioticima – dodacima prehrani koji mogu imati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja probavnog sustava i jačanju obrambenih sposobnosti organizma. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) te izvješćima Mayo Clinic i Harvard Health, zdrava crijevna mikrobiota povezana je ne samo s boljom probavom, već i s uravnoteženim imunosnim odgovorom. Osim fermentirane hrane, pregršt je probiotičkih proizvoda, a evo i na što obavezno paziti.

1. Ne navodi broj CFU-a

Kratica za Colony-Forming Units (jedinice koje formiraju kolonije) mjera je živih bakterija u probiotičkom proizvodu. Ugledni brendovi jasno prikazuju broj CFU-a na svojim etiketama. Bez tih informacija ne možete znati primate li terapijske doze.

Profesionalni savjet: Ako broj CFU-a nije istaknut, proizvod vjerojatno sadrži neučinkovite količine.

2. Generički nazivi sojeva bez identifikatora

Možda ćete na etiketi vidjeti natpis "Lactobacillus rhamnosus", ali ono što zapravo želite vidjeti je "Lactobacillus rhamnosus HN001". Ta slova i brojevi nakon naziva vrste/soja nisu slučajni. To su identifikatori soja koji označavaju klinička ispitivanja i patentirana istraživanja.

Profesionalni savjet: Potražite sojeve s objavljenim studijama na ljudima s istom dozom.

3. Nema provjere testiranja treće strane

Proizvođači kvalitetnih dodataka prikazuju certifikate testiranja treće strane ili spominju neovisnu provjeru. Netestirani proizvodi mogu sadržavati onečišćujuće tvari ili netočne brojke CFU-a.

Profesionalni savjet: Provjerite web-stranice tvrtki za certifikate analize ili dokumentaciju o ispitivanju.

4. Nema metoda kvalitete

Žive bakterije prirodno umiru tijekom skladištenja i transporta, što potencijalno smanjuje broj CFU-a za 10–50 posto ili više do isteka roka trajanja. Proizvođači kvalitetnih proizvoda koriste metode poput dodavanja dodatnih CFU-a izvan oznake, naprednog pakiranja ili specijaliziranih tehnika stabilizacije.

Profesionalni savjet: Informirajte se kako pojedini brend koji želite kupiti održava potentnost, bilo da se radi o prekomjernom odležavanju, liofilizaciji ili zaštitnom pakiranju.

5. Prepuno punila i veziva

Izbjegavajte laktozu, kukuruzni škrob, umjetne boje i druge nepotrebne aditive (npr. soju, mliječne proizvode). Oni mogu uzrokovati probavne smetnje, izazvati alergije na hranu ili osjetljivost te neutralizirati dobrobiti probiotika.

Profesionalni savjet: Pažljivo pročitajte popis sastojaka. Manje sastojaka obično znači veću kvalitetu.

06. prosinac 2025 15:22