SHUTTERSTOCK
čini čuda

Ni slučajno ne bacajte talog od kave! Kad čujete koliko je koristan, čuvat ćete ga kao zlato

Talog od kave poslužit će kao odlično gnojivo

Od vaše bi ljubavi prema kofeinu mogao još netko profitirati. Talog od kave, kojeg ste možda svrstavali isključivo kao otpadni produkt, ispostavio se pravim blagom za održivost vrta, odnosno njegu biljaka i kvalitetu tla.

Tri načina kako iskoristiti talog od kave u vrtu

Bez obzira na to je li vašim biljkama potreban dodatni poticaj ili je povrće postalo žrtva invazije puževa, ovo prirodno rješenje u obliku taloga prema stručnjacima s područja hortikulture može pomoći kao sljedeće:

1. Gnojivo

Bilo da pokušavate ići ukorak s vrtnim trendovima ili možda želite ponovno stvoriti dio vrta obrubljen divljim cvijećem, talog od kave poslužit će kao odlično gnojivo.

- Talog kave prožima tlo vitalnim hranjivim tvarima kao što su kalij, dušik i fosfor, što dugoročno dovodi do zdravijeg rasta biljaka i većeg potencijala cvjetanja - objašnjava Russell Birchell, osnivač portala za uzgoj biljaka.

Kada je riječ o tome kako biste trebali raspršiti talog kave profesionalni vrtlar Peter Ivanov predlaže da ga prvo odlažete u kante za kompost kako bi se povećala mikrobna aktivnost, što će kompost učiniti hranjivijim za tlo.

2. Malč

- Ako nemate kantu za kompost, zemlju možete koristiti izravno kao malč oko biljaka koje vole kiselinu - objašnjava Peter i kaže kako biljke kao što su borovnice i ruže posebno vole kiseli malč jer on prirodno pomaže sniziti pH vrijednost tla tijekom vremena.

Ovaj vrtlar također predlaže miješanje taloga u tlo jer to može poboljšati njegovu strukturu i drenažu, međutim, upozorava na oprez od pretjerane upotrebe jer nisu kompatibilni sa svakom biljnom vrstom.

- Talog nije prikladan za sve biljke i glavni je problem što se, ako se nanese u većoj količini na vrh zemlje, njegove se sitne čestice mogu skupiti i spriječiti vodu i zrak da dopru do korijena biljaka - kaže.

Kako bi se to spriječilo, preporučuje korištenje taloga kave samo na rubnom tlu odgovarajućih biljaka i pripazite da ga ne stavljate svaki put na isto mjesto. Ključno je i ravnomjerno grabljati malč po tlu baš zbog toga da se izbjegne stvaranje tvrde podloge na tlu.

3. Suzbijanje štetočina

Posljednja korist od taloga će vam se možda i najviše svidjeti jer je riječ o suzbijanju puževa koji su u stanju uništiti gotovo svo posađeno povrće.

- Talog kave može djelovati kao odlično sredstvo za odvraćanje mora puževa jer njegova gruba tekstura može iritirati njihova meka tijela, zbog čega im je neugodno puzati po tlu - kaže Peter.

Međutim, ne radi se samo o teksturi taloga, vjeruje se da stvarni sadržaj kofeina također ima toksičan učinak na puževe. Ipak, ovaj vrtlar ističe da sami talog neće u potpunosti odvratiti štetočine koje jedu biljke i predlaže njihovu upotrebu zajedno s drugim vrstama barijera i zamki. Talog ćete morati ponovno staviti ako primjerice padne kiša.

Najbolje mjesto za stavljanje taloga

Zbog spomenute kiselosti tla, neke biljke ne biste smjeli stavljati u blizinu taloga, na primjer sadnice rajčice jer to može ometati njihov rast i klijanje.

- Bilo bi najbolje prvo kompostirati talog kako bi se smanjila njegova kiselost i kako bi bio pogodan za širi raspon biljaka - objašnjava Peter i dodaje kako se u zemlju mora dodavati postupno.

Povrće

Lisnatim zelenim biljkama potreban je dušik za optimalan rast, a korjenastim usjevima potrebni su kalij i magnezij da bi napredovali. Kava je izvrsno gnojivo za sljedeće vrtne biljke:

 • mrkva
 • patlidžan
 • krumpir
 • peršin
 • paprike
 • rotkvice

Voće

Voćke uživaju u maloj količini kiselosti u tlu da bi uspijevale. Oni također apsorbiraju dušik i kalij u talogu kave. To pomaže kod fotosinteze i proizvodnje voća.

 • borovnice
 • jagode
 • avokado
 • citrusi

Sobne biljke

Crna kava dobar je izvor dušika za rast zelenog lišća i stabljika sobnih biljaka. Također može koristiti biljkama koje vole potpunu ili djelomičnu sjenu. Ipak, najbolje bi bilo ne davati im tekuću kavu više od jednom tjedno.

 • ljubičice
 • narcisi
 • biljka žad
 • stablo novca
 • sukulenti
Linker
26. ožujak 2024 11:18