
Sve se vrti oko zdravlja i izgleda ovdje na Baliju. Zdravi su doručci mjesto gdje se ekipa okuplja umjesto na kavama i piću nakon posla. Jesti zdravo ovdje je gotovo pa kult, a ne izgledati fit gotovo da je nepristojno. Pa onda kad si u Rimu - budi Rimljanin. Jedi zdravi doručak, vježbaj, smanji rafinirani šećer!
Ali nije se lako prebaciti na novi način ishrane kad si s prostora Balkana. Teško je umjesto salame, kruha i crne kave ujutro zobati smoothie bowls s papajom, kokosom, chia sjemenkama i zobenim mlijekom uz napitak od đumbira i kurkume. Treba vremena da se tijelo privikne. Ali onda se jednog dana probudiš i shvatiš - wow, osjećam se odlično! Nisam napuhana, ne boli me glava, smanjila sam rafinirani šećer i visoku prerađenu hranu.
Ljekovito
Doručak mi je sada obavezan i to su uvijek proteini. Jaja na sto načina, salata i voće. Uvela sam obavezno kokosovo ulje umjesto maslinovog ili maslaca, a ono što će mi kod kuće definitivno faliti je da se samo spustim nekoliko metara dalje niz ulicu i netko mi iscijedi sok od voća, koji je uz to i super jeftin.
Jedno od najkorisnijih i najzdravijih napitaka ovdje u Indoneziji definitivno je jamu, koji je pravi eliksir zdravlja. To je tradicionalni napitak koji se stoljećima koristi za jačanje imuniteta, poboljšanje probave i opće zdravlje. Ovaj prirodni eliksir temelji se na ljekovitim biljkama, korijenju poput đumbira i kurkume i začinima. Najbolje ga je piti odmah ujutro natašte. Okus mu je gorko-kiselkast, ali nije se teško na njega naviknuti. U Indoneziji se jamu prodaje na ulicama u bocama ili ga nose “ibu jamu“, odnosno žene koje ga prodaju iz velikih posuda, prenoseći dalje ovo tradicionalno znanje o prirodnom liječenju.
I dok stranci koji žive na Baliju jako “briju” na doručak, Indonežani vole jesti u svako doba dana i ovdje nikada nećete biti gladni. Na svakom uglu ćete pronaći restorane, male warunge ili zalogajnice, kolica s tradicionalnom indonežanskom kuhinjom i food “courtove". Warunzi su toliko jeftini da se ne isplati kuhati doma, pogotovo po tropskim vrućinama, jer će vas jelo koštati od dva do šest eura.
Primjerice indonežansko jelo rendang, koje je proglašeno najukusnijom hranom na CNN Travel web stranici od strane čitatelja, radi se od sporo kuhane govedine s kokosovim mlijekom. Porijeklom je s otoka Sumatre i tradicionalno se priprema za posebne prilike i svečanosti.
Unutra se umiješaju začini poput kurkume, đumbira, limunske trave, galangala, češnjaka i ljutih papričica, te se zatim sve krčka nekoliko sati. Rezultat je govedina koja se topi u ustima, začini vam blago dodiruju nepce, a “aftertaste” je lagano ljutkast i aromatiziran.
Naravno da vam se to ne da raditi u Indoneziji gdje bi trebali stražariti nekoliko sati iznad štednjaka na plus 35 stupnjeva Celzijusa. Ali za Europu je to idealno jelo. Męka delicija koja se topi u ustima nešto je najsličnije našem gulašu i neka vrsta “comfort fooda” u neku kišnu nedjelju ili kad vam se čini da su vam sve lađe potonule. Evo stoga recepata za početak i kraj dana, kako se to radi ovdje u Indoneziji. I od čega ćete se osjećati bolje.
Jamu
Najčešća verzija ovog napitka koji jača organizam uključuje kurkumu, đumbir, tamarind, limun, med i crni papar. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i antioksidansima, dok đumbir pomaže kod probavnih tegoba i jača otpornost organizma. Tamarind dodaje blagu kiselost i doprinosi detoksikaciji tijela, a crni papar poboljšava apsorpciju kurkumina, glavnog aktivnog sastojka kurkume. Jamu se tradicionalno priprema kuhanjem svježih sastojaka u vodi, a zatim se procijedi i poslužuje topao ili hladan. U Europi, gdje svježi tamarind nije lako dostupan, može se koristiti tamarind pasta, a umjesto svježe kurkume može poslužiti kurkuma u prahu.
Sastojci:
- 2 žlice naribane svježe kurkume (ili 1 žlica kurkume u prahu)
- 1 žlica naribanog đumbira
- sok pola limuna
- 1 žlica meda
- 1 žličica tamarind paste
- prstohvat crnog papra
- 500 ml vode
Priprema:
- Sve sastojke prokuhajte 10-15 minuta, procijedite i poslužite toplo ili ohlađeno.
- Jamu se najčešće konzumira ujutro natašte za najbolji učinak na organizam.
Rendang
Rendang je intenzivan, slojevit i bogat okusima. Slatkoća kokosovog mlijeka uravnotežena je pikantnim začinima, dok dugo pirjanje stvara kompleksnu, umami notu koja se topi u ustima. Zbog karamelizacije začina i kokosovog mlijeka, tekstura umaka postaje gusta i tamna, a meso mekano i aromatično. Iako su neki sastojci poput svježe galangala ili limunske trave teže dostupni u Europi, mogu se zamijeniti sušenim varijantama ili pastama iz azijskih trgovina.
Sastojci:
- 1 kg junetine (but ili plećka), narezane na veće kocke
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 4 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica svježeg đumbira (ili 1 žličica đumbira u prahu)
- 1 žlica svježe kurkume (ili 1 žličica kurkume u prahu)
- 1 žličica mljevenog galangala (ili dodatna žličica đumbira)
- 2 stabljike limunske trave (ili 1 žličica sušene limunske trave)
- 2 suha lovorova lista
- 2 žličice tamarind paste (ili sok pola limuna)
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice mljevene paprike (po želji ljute)
- sol i papar po ukusu
- 3 žlice ulja
Priprema:
- U velikom loncu zagrijati ulje i popržiti luk, češnjak, đumbir i kurkumu dok ne omekšaju.
- Dodati meso i kratko ga popržiti sa svih strana.
- Dodati limunsku travu, tamarind pastu, lovor, cimet i mljevenu papriku. Dobro promiješati.
- Uliti kokosovo mlijeko, smanjiti vatru i pirjati poklopljeno na laganoj vatri 2-3 sata, povremeno miješajući.
- Kada tekućina ispari i umak postane gust i tamnosmeđi, rendang je gotov.
- Posluživanje: Rendang se tradicionalno jede s rižom, ali ga možete poslužiti i s kruhom ili povrćem. Okus se je sve bolji s vremenom - baš kao i kod sarme - pa je sljedeći dan još ukusniji!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....