SHUTTERSTOCK
Moguće je

Mučite se s raznim dijetama, a brojka na vagi i dalje ne mrda? Rješenje se krije u sasvim drugim metodama, probajte

Metabolizam je poput tvornice energije vašeg tijela, koju pokreću hormoni

Jeste li se ikada zapitali zašto vaš prijatelj može jesti bilo što i ne udebljati se, dok vi pažljivo brojite kalorije i još uvijek se borite s gubitkom kilograma? Odgovor leži u složenom odnosu između hormona, ponašanja i vaše okoline.

Zagonetka metabolizma

Endokrinolog dr. Marcio Griebeler objašnjava da je metabolizam poput tvornice energije vašeg tijela, koju pokreću hormoni koji pak kontroliraju koliko učinkovito pretvarate i sagorijevate kalorije. Genetika igra veliku ulogu, što znači da je metabolizam svake osobe drugačiji. Promjena se može činiti kompliciranom, ali moguća je s pravim pristupom, prenosi HealthEssentials.

1. Razmislite o svojoj prehrani

Započnite s uravnoteženom prehranom punom nemasnih proteina, voća i povrća. Izbjegavajte ekstremno smanjenje kalorija jer ono može poslati vaše tijelo u stanje preživljavanja, zapravo zadržavajući masnoću. Mediteranska prehrana, usredotočena na biljnu hranu i zdrave masti, za mnoge je solidan i učinkovit izbor.

2. Tempirajte svoje obroke

Jedenje ranije tijekom dana pomaže u kontroli tjelesne težine. Redoviti obroci smanjuju želju za hranom u kasnim noćnim satima, a dosljedna prehrana tijekom dana može održati vaš metabolizam stabilnim.

image
SHUTTERSTOCK

3. Vježbanje i dosljednost su ključni

Vježbanje je ključno za održavanje težine. Dr. Griebeler preporučuje 150 minuta aerobne aktivnosti u kombinaciji s treningom otpora tjedno. Izgradnja mišića pomaže u dugoročnom sagorijevanju kalorija, a čak i više stajanja tijekom dana može napraviti razliku.

4. Upravljajte stresom i dobro spavajte

Stres povećava kortizol, hormon koji otežava mršavljenje. Dr. Griebeler savjetuje pronalaženje rješenja za ublažavanje stresa koji nisu povezani s hranom poput joge ili meditacije. Spavanje također igra ključnu ulogu jer u suprotnom manjak sna podiže kortizol i može dovesti do prejedanja. Ciljajte sedam do devet sati sna svake noći.

image
SHUTTERSTOCK

5. Cheat Days neće sve pokvariti

Jedan dan u kojemu pojedete pokoju slasticu ili fast food neće poremetiti vaš napredak. Nije toliko lako dobiti kilogram masti preko noći kako možda pomišljate, stoga uživajte u povremenim poslasticama bez grižnje savjesti. Usredotočite se na ravnotežu i umjerenost.

Može li hrana doista potaknuti metabolizam?

Unatoč uvriježenom mišljenju, nijedna hrana - bilo da se radi o začinjenoj paprici ili zelenom čaju - ne može značajno potaknuti metabolizam. Iako ove namirnice nude zdravstvene prednosti, nisu čarobna rješenja za mršavljenje. Vaš metabolizam je jedinstven vama i samo je jedan dio slagalice za mršavljenje. Savjetujte se s liječnikom ili dijetetičarom kako biste izradili plan koji odgovara vašim individualnim potrebama.

Linker
23. kolovoz 2024 08:10