Jerko Šarić, Katarina Alilović, Marija Šarić, Anđela Matenda. FOTO NIKOLA BRBOLEZA CROPIX
menstrualno siromaštvo

Kampanje koje skidaju tabu s menstruacije na najbolji mogući način

Menstrualne potrepštine skuplje su nego ikada, a ove inicijative učinile su ih pristupačnijima


U Hrvatskoj, kao i u mnogim dijelovima svijeta, na menstruaciju se ne gleda kao na samo biološki proces, nego je i dalje obavijena stigmom i sramom. Ova tabu tema ne samo da utječe na to kako žene same doživljavaju svoje mjesečnice, ona također održava ono što je poznato kao menstrualno siromaštvo - nedostatak pristupačnih menstrualnih proizvoda. Usred tog društvenog izazova, Libresse je pokrenuo kampanje usmjerene na borbu protiv šutnje i stigme oko menstruacije.

Tijekom godina Libresse je bio na čelu nekoliko kampanja usmjerenih na destigmatizaciju menstruacije diljem Hrvatske. Oni su prepoznali ključnu važnost obrazovanja i pristupačnosti te su poduzeli sve potrebne korake kako bi osigurali da sveučilišta diljem zemlje nude besplatne menstrualne proizvode, poput uložaka, tampona i tableta protiv bolova. Ove inicijative imaju za cilj ne samo ublažiti financijski teret povezan s menstruacijom, već i poticati okruženje koje pruža veću podršku svima, potičući otvoreni razgovor i ispravno upravljanje menstrualnim zdravljem.

image
NIKOLA BRBOLEZA CROPIX

Zajedničkim naporima za borbu protiv menstrualnog siromaštva

Njihova značajna inicijativa, "Ti pomažeš, Libresse nagrađuje", osigurala je besplatne menstrualne proizvode studenticama brojnih sveučilišta u Hrvatskoj. Ovom akcijom donirano je 15 centi od svakog prodanog proizvoda za opskrbu blokova sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku i Sveučilištu Sjever. Libresse ostaje uporan u podizanju svijesti o destigmatizaciji i ublažavanju društvenih problema povezanih s menstruacijom čak i nakon službenog završetka kampanje.

A kako se studentice i studenti osjećaju povodom ovakvih akcija i kampanja rekao nam je Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Ističe kako su studentice već drugu akademsku godinu vrlo pozitivno reagirale na inicijativu.

- Imamo iznimno pozitivne komentare - govori nam Jerko, naglašavajući koliko su menstrualne potrepštine korisne za studentice, osobito za one koje si to ne mogu financijski priuštiti.

- Kada im je to potrebno, mogu uzeti uloške i druge higijenske potrepštine u bilo kojem trenutku na cijelom Sveučilištu, bilo da se nalaze u studentskom domu ili na fakultetu - dodaje.

Libresse je prepoznao važnost akcije Studentskog zbora i uključio se u njihov projekt.

- Libresse je već dostavio prvu turu "uloškomata" koji su raspoređeni po svim dijelovima Sveučilišta u Splitu. Konačno naše studentice više ne moraju brinuti o financijskim troškovima koji nisu mali. Osim što pružaju materijalnu podršku, ovakve inicijative također doprinose stvaranju pozitivnog okruženja na sveučilištima diljem Hrvatske. Takve akcije ne samo da potiču osjećaj zajedništva među studentima, već i promiču važnost ravnopravnog pristupa obrazovanju i osnovnim zdravstvenim potrebama - zaključuje Šarić.

image
NIKOLA BRBOLEZA CROPIX

Glas promjene

Libresse je u borbu protiv menstrualnog siromaštva krenuo još 2022. kampanjom "V za Vaginu" kojom su osvijestili poražavajuće podatke Pariter istraživanja koje je pokazalo da:

  • 33 posto žena prisiljeno je štedjeti na ulošcima
  • 10 posto žena nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale
  • 36.4 posto žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene
  • 10 posto žena ne može si priuštiti lijekove za smanjenje menstrualnih bolova
  • 8.8 posto žena ne može promijeniti uložak/tampon star 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština

Njihova predanost pokazuje više nego samo donacije proizvoda. Oni su se usredotočili na obrazovanje i zagovaranje, s ciljem osnaživanja žena i mladih djevojaka znanjem o menstrualnom zdravlju i higijeni. Doniranjem 250 dispenzera i gotovo 150.000 uložaka studentskim domovima te opskrbom proizvoda za otprilike 1100 djevojčica u udomiteljskim obiteljima i domovima za djecu, Libresse je aktivno pridonio osiguravanju mirnog pristupa obrazovanju i proizvodima za osobnu higijenu za sve.

Njihov pristup ne samo da se bavi trenutnim potrebama, već također nastoji stvoriti trajnu društvenu promjenu promicanjem jednakosti menstruacije i osnaživanjem žena i djevojaka diljem Hrvatske. Kroz stalne inicijative i partnerstva, Libresse ostaje posvećen poticanju društva u kojem je menstruacija normalizirana, dostupni proizvodi za menstruaciju su pravo, a nitko nije zakinut menstrualnim siromaštvom, a osim što se bori za podizanje svijesti i destigmatizacije menstruacije, bavi se i drugim inicijativama, poput borbe za reproduktivna prava žena i probleme s menstrualnom nesanicom.

Kao studentica, osobno mogu potvrditi pozitivan učinak ovih kampanja i akcija koje uvelike olakšavaju pristup obrazovanju svim studenticama. Nekoliko puta sam svjedočila situacijama kada su studentice neočekivano trebale uloške. Sada, kada ih više ne moramo kupovati, već ih imamo na raspolaganju u WC-u, to donosi veliko olakšanje i zahvalnost. Konačno se osjećamo priznatima i podržanima.




Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Libresse

Linker
02. srpanj 2024 09:12