SHUTTERSTOCK
svima se događa

Kako izdržati na poslu kada ste na ‘rezervi‘, a mislima na odmoru?

Savjeti kako prakticirati mindfulness na poslu

Piše: Dubravka Fazlić, terapeutski savjetnik

Teške noge, tijelo koje je nekako usporeno i ukočeno te mu ni vježbanje više ne pomaže. Misli full ubrzane, a radnje usporene. Postoji to do lista, vidim je zamagljeno. Misao dođe i pobjegne i onda shvatim da sam propustila nekog nazvati. Osjećaj trnaca po cijelom tijelu. Kao da moje tijelo nastanjuje neki stranac. Signali da su mi baterije na rezervi. Zvuči li vam poznato?

Naše tijelo je savršeno i svatko od nas se prema njemu njeguje kako misli da je najbolje.

Vježbamo, mažemo se losionima, ugađamo mu finom hranom, lijepo ga oblačimo. Sve nekako površinski. Često zanemarujemo onaj svijet koji se krije ispod naše kože Smatramo naše tijelo i naš um dvije razdvojene cjeline. Govorimo tako glava i tijelo. Kao da ne pripada oboje nama.

Još je malo do odmora i kako sebi pomoći da to vrijeme na poslu provedemo produktivno i da ujedno njegujemo svoje tijelo i svoje misli.

Savjeti kako prakticirati mindfulness na poslu:

Izaberite da svjesno započnete svoj dan

Prije nego li uzmete mobitel u ruke kada se probudite osjetite svoj dah u tijelu. Povežite se sa svojim dahom i zapitajte se kako se osjećam.

Hodajte između sastanaka

Bez slanja poruka ili mailova. Osjetite kako vaša stopala dodiruju pod. Kakav je to osjećaj. Poslušajte zvukove koji vas okružuju. Osjetite zrak na svojoj koži. Doživite sebe. Odmorite svoj um.

Poslušajte signale svoga tijela

Kada osjetimo ukočenost potrebna nam je promjena položaja.

Promjenom položaja tijela otvaramo se novim mogućnostima. Možda ste primijetili da kada vas nešto muči da zauzimate specifičan položaj tijela. Vaše tijelo je nesvjesno zauzelo taj položaj već puno puta i u njemu se stvorilo sidro. Pokušajte promijeniti položaj tijela te ćete vidjeti nove mogućnosti za rješavanje svog problema.

image
SHUTTERSTOCK

Zapitajte sebe ‘Što mi je potrebno u ovom trenutku?‘

Možda vam je potrebna čaša vode, odlazak na toalet ili kratki predah. Ugodite si.

Odvojite vrijeme za pauzu

Pri tome mislim da se na nekoliko minuta odvojite od mobitela i kompjutera. Prošećete ako možete ili jednostavno sjednite. Spustite ruke na svoja bedra. Pogled usmjerite u pod i svoju pozornost usmjerite na dah i posvetite mu svojih 5 minuta. Primijetit ćete kao su vam misli “lakše”, sporije, kako vam je tijelo opušteno i iz tog osjećaja vratite se radnim zadatcima.

Ugodite si

Kada ručate ručajte svjesno. Što to znači. Da osjetite okus hrane u ustima. Primijetite boje na svom tanjuru ili u ruci. Doživite hranu svim svojim čulima te se na trenutak odmaknite od posla.

Iskoristite put posao/ kuća/ posao

Ponekad isključite radio i telefon na putu. Budite prisutni u trenutku te svjesni vožnje, okoline, mijenjanja brzine, stiskanja gasa i kočnice. Kada dođeš na odredište - ostanite sjediti nekoliko trenutaka.

Usvojite neki od ovih savjeta svaki dan i primijetite promjenu koju će vam donijeti.

Linker
14. srpanj 2024 02:11