SHUTTERSTOCK
probajte

Jedna jednostavna navika može vas učiniti sretnijim, a za nju su potrebne samo 2 minute

Ako ne znate kako osjetiti svoje osjećaje, teško ćete prema sebi biti suosjećajni

„Oslušnite svoje osjećaje!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovu poruku, bilo od dobronamjernog prijatelja ili u raznim člancima i emisijama o mentalnom zdravlju. Nažalost, to je često teško provesti jer mnoge od nas nikada nitko nije naučio kako osluškivati svoje osjećaje. Stephanie Harrison, psihologinja koja se bavi istraživanjem psihologije sreće kaže da je mnogo puta vidjela kako to ljudima može stvoriti probleme. Ako ne znate kako osjetiti svoje osjećaje, teško ćete prema sebi biti suosjećajni, donositi mudre odluke i razvijati se kao osoba - kaže Harrison te predlaže proces koji i sama primjenjuje.


1. korak: Primijetite osjećaj

Duboko udahnite i izdahnite kako biste se usredotočili na sebe. Zatim se zapitajte „Kakve osjećaje sada doživljavam?” Obratite pažnju na svaku fizičku senzaciju koju doživljavate. Na primjer, možda ćete prepoznati ljutnju po osjećaju stezanja u prsima ili strah zbog osjećaja nemira u nogama i rukama.


2. korak: Imenujte osjećaj

Kad svoje emocije pretočite u riječi, lakše ćete njima upravljati. Kako biste opisali svoje emocionalno iskustvo u ovom trenutku: dosada, ljutnja, zavist, strah, gađenje, razočaranje, tuga, žalovanje ili nekako drugačije? Što budete precizniji, to bolje. Opišite glasno svoj osjećaj rečenicom poput „Sada osjećam razočaranje”.


3. Prihvatite osjećaj

Mnoge od nas su, dok smo odrastali, učili da potiskujemo ili skrivamo svoje osjećaje. I sada u odrasloj dobi možda nam je prvi instinkt da ih odgurnemo. Možda mislite „Nije u redu da to osjećam”. No, istraživanja su pokazala da potiskivanje naših emocija može imati negativne posljedice za fizičko i mentalno zdravlje. Stoga je bolje da ih želimo prihvatiti. Ta emocija vam daje priliku da napravite drugačiji, zdraviji izbor. Upotrijebite rečenicu poput „Prihvaćam da sam sada ljuta”.


4. korak: Budite s tim osjećajem

Jednom kad prihvatite osjećaj, otvorite mu se i iskusite ga u potpunosti. Stručnjakinja Jill Bolte Taylor otkrila je da psihološko iskustvo jedne emocije traje samo 90 sekundi. Ostanite s tom emocijom minutu i pol i poklonite joj svoju punu pažnju.


5. korak: Budite s tim osjećajem sve dok se ne promijeni

U jednom trenutku primijetit ćete da se osjećaj promijenio. Možda ćete se tada osjećati smirenije, kao da je oluja prošla. Možda primijetite i da je taj osjećaj zamijenio neki drugi osjećaj. To je znak da ste dopustili sebi da potpuno iskusite emociju.


6. korak: Pokažite prema sebi suosjećanje

Uzmite malo vremena da budete nježni prema sebi, da pokažete poštovanje prema onome što ste upravo iskusili. Postoji mnogo načina na koje to možete učiniti, uključujući:

  1. Položite ruku na srce i kažite „”Tu sam za tebe”
  2. Fizički se umirite tako da sami sebe zagrlite i nekoliko puta duboko udahnete
  3. Dajte važnost svojem iskustvu rečenicom poput „Zaista sam se sada osjećala tužno”.


7. korak: Razmislite o tome što vas je taj osjećaj naučio

Ključno je zapamtiti da ta emocija ima svrhu. Može vam pomoći da bolje razumijete sebe i život, kao i što vam je najviše potrebno. Kad potiskujemo svoje emocije, onemogućujemo si takav uvid u stvari.

Zapitajte se:

  1. Koje misli su dovele do tog osjećaja?
  2. Kako su moja prošla iskustva utjecala na te misli?
  3. Što taj osjećaj govori o tome koliko su moje potrebe zadovoljene?
  4. Koju me lekciju ta emocija treba naučiti?

8. korak: Odlučite kako želite reagirati

Sada kad ste iskusili svoje osjećaje i učili iz njih, spremni ste mudro reagirati na njih i donijeti najbolju odluku koju možete. To će izgledati drugačije ovisno o situaciji. Možda ćete trebati malo vremena, prikupiti više informacija, zatražiti pomoć, dati prioritet određenoj potrebi ili se pokušati povezati s nekim. Na kraju, koristeći ovaj proces, bit ćete sposobni napraviti plan koji će biti podrška vašem osjećaju fizičke i mentalne dobrobiti te će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Linker
26. travanj 2024 15:36