Snimio: Damjan Tadić/Hanza Media
#BUDINARCISA

Iskoristite priliku, odazovite se na mamografiju

Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka tradicionalno obilježavaju Dan narcisa, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Organizatori, grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka pozivaju građane da se odazovu predstavljanju kampanje #budiNARCISa i besplatnom mamografskom pregledu koji će se održati na zagrebačkoj Jarunskoj tržnici, Pakoštanska ulica 5, u petak, 22. ožujka u 11 sati.

U sklopu kampanje održat će se sljedeće aktivnosti:

  • Posjet mobilnog mamografa u sklopu Programa Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba Jarunskoj tržnici i besplatni pregledi za žene, djelatnice tržnice u rizičnoj skupini
  • Obilježavanje Dana narcisa na Trgu bana Jelačića 23. ožujka i prigodna prodaja narcisa
  • Kampanja #BudiNARCISa u zagrebačkim tramvajima

Kampanja #BudiNARCISa počinje upravo u petak kada će se na Jarunskoj tržnici organizirati besplatni mamografski pregledi za sve djelatnice koje se nalaze u rizičnoj skupini s ciljem skretanja pozornosti na važnost redovitih pregleda. Program Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te onima starijima od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

O važnosti prevencije, Programu Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba i svim aktivnostima su sklopu kampanje #BudiNARCISa govorit će Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Rak dojke najčešći je rak kod žena u Hrvatskoj, a istovremeno rak dojke drugi je po redu maligni uzrok smrti u žena, odmah nakon kolorektalnog raka.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj iz 2015. godine zabilježeno je 2.748 novooboljelih žena, a od ove zloćudne bolesti u 2017. godini umrle su 853 žene, stoga je edukacija žena o važnosti redovitih pregleda dojki iznimno važna za rano otkrivanje raka i što veću stopu izlječenja. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi.

Linker
26. lipanj 2024 11:30