SHUTTERSTOCK
Izazovite sami sebe

Doktorica za mozak: ‘Ove tri stvari ne bih nikad napravila svom najvažnijem organu, probajte i vi‘

Mozak je zadužen za nebrojene mislilačke procese, govor, ideje...

On doista nikada ne odmara. Ovaj je organ zadužen za naše nebrojene mislilačke procese, govor, ideje, (samo)kritike, odluke... No, jeste li ikada pomislili treba li tom najvažnijem ‘procesoru‘, mozgu također kvalitetno vrijeme za obnovu? Osim kvalitetnog sna, neuroznanstvenica dr. Emily Mcdonald među svojim je TikTok pratiteljima nedavno podijelila video sa savjetima što konkretno radi kako bi zaštitila i ojačala svoj mozak za još dugo, dugo vremena. O popularnosti ovog videa govori i činjenica da je u tako kratkom vremenu od objave pregledan više od 98.000 puta. U nastavku donosimo što konkretno ova doktorica za mozak savjetuje:

1. Ogovaranje

Prisjetite se samo svoje zadnje kave. Je li ona prošla bez ogovaranja? Naime, prema ovoj neuroznanstvenici, ono što stavite u svoj um je od velike važnosti. Uključenost u tračanje i drame značajno smanjuju našu sposobnost za logično razmišljanje i usredotočenost povećavajući aktivnost amigdale. Ona je naime zadužena za emocionalni dio našeg mozga, a uz to je povezana je s prefrontalnim korteksom koji je pak zadužen za donošenje racionalnih odluka i kontrolu emocija. Kad smo negativno nastrojeni ili tako razmišljamo, smanjujemo mogućnost logičkog razmišljanja, odnosno, blokiramo korteks.

2. Negativnost prema vlastitom ja i kritiziranje

Kritiziranje samog sebe povećava stres i tjeskobu. Drugim riječima, objašnjava, potiče mozak da traži ono što je pogrešno, a ne ispravno, a nitko od nas se ne osjeća ugodno u takvim situacijama. Osjećaj tjeskobe zbog negativnog razmišljanja o samome sebi, udaljava nas od ciljeva koje smo si postavili. Osim toga, iz nezadovoljstva i kritiziranja sebe dolazi do toga da počinjemo kritizirati i druge.

- Prakticiranjem samoopraštanja poboljšat ćete svoju funkcionalnost i smanjiti tjeskobu. Također ćete biti manje skloni upuštati se u potrage za međuljudskom dramom i besmislenim tračevima koji vam iscrpljuju mozak - tvrdi Mcdonald vjerujući da je samoopraštanje učinkovit način povratka samopoštovanja i samopouzdanja.

3. Pretjerana izloženost mobitelima

Gledanje u mobitel svako toliko je još jedna navika koju ova mlada neuroznanstvenica izbjegava.

Pretrčavanjem kroz događaje, odnosno skrolanjem po mobitelu dok čekate u redu na blagajni, stojite na semaforu ili se spremate na spavanje je veliki NE znak prema ovoj doktorici. Naime, pretjeranim stimuliranjem mozga tako, smanjujete fokus i produktivnost, ali i kreativnost za koju su potrebni vrijeme, tišina i dosada koja zapravo umu dopušta lutanje, a potom i stvaranje.

@emonthebrain 3 things I avoid doing as a neuroscientist & brain coach to protect my brain and mindset 🧠✨ #mentalhealthawareness #mindset #neuroscience #wellnessjourney ♬ original sound - emily | neuroscientist 🧠
Linker
21. kolovoz 2024 14:03