SHUTTERSTOCK
Isključena struka

Dok iz dijabetičkih udruga izražavaju zabrinutost o netransparentnom referenciranju lijekova, HZZO tvrdi suprotno

Uspoređuju se pogrešne skupine lijekova i u pravilu se ne konzultira struka nadležna za neku bolest

Brojene su dijabetičke udruge, među kojima i Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD), izrazile zabrinutost oko HZZO-og godišnjeg pokretanja terapijskog referenciranja lijekova. Riječ je o smanjivanju otkupnih cijena lijekova prema proizvođačima. Ono što ih najviše brine, ističu, je da smatraju kako se taj postupak radi neprofesionalno, netransparentno te neetično te da ovo nije prvi takav slučaj.

Zabrinutost

- Građani Republike Hrvatske, udruge i pacijenti koji financiraju kompletan zdravstveni sustav su potpuno isključeni iz ovog procesa što je grubo kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama. Prema Zakonu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima obvezu omogućiti pristup informacijama koje posjeduje, stvara, raspolaže ili nadzire, uključujući informacije o važnim procesima kao što je proces koji može rezultirati značajnim doplatama na po život važne lijekove - navodi predsjednica ZDD-a, prim. mr. sc. Manja Prašek i podsjeća na ne tako davni slučaj nazalnog glukagona Baqsimi koji je, kažu, zbog nestručnog i nemoralnog rada HZZO Povjerenstva za lijekove rezultirao nepotrebnim uvođenjem ogromne doplate, a koja je pod pritiskom dijabetološke struke i javnosti naknadno ukinuta. Manja doplata je potom uvedena pa ubrzo ukinuta i na najčešće, po život važne inzuline.

Nepravilnosti

Ono što ih posebno smeta, navodi u svom dopisu ZDD, je činjenica da se referenciranje radi vrlo nestručno - uspoređuju se pogrešne skupine lijekova i u pravilu se ne konzultira struka nadležna za neku bolest; pa čak ni pridruženi članovi HZZO povjerenstva za lijekove.

Sve se prelama na pacijentu

Rezultat ovakvih nestručno donesenih odluka, najviše se prelamaju na krajnjim korisnicima, oboljelima koji financiraju državni zdravstveni sustav, a sve, ocjenjuje ZDD, pod izlikom kratkoročnih ušteda, a dugoročno nesagledivih troškova liječenja skupih dijabetičkih komplikacija kao što su sljepilo, dijalize i amputacije.

- Moramo naglasiti da nismo protiv godišnje revizije cijena lijekova koje provodi HZZO i korekcije cijena kada je opravdano, ali taj postupak se mora voditi transparentno, etično i stručno, s punom sviješću o svim pozitivnim i negativnim posljedicama na bolesne osobe i hrvatsko društvo u cjelini - tvrde dodajući kako su svoje nezadovoljstvo netransparentnim radom HZZO-a su izrazili i ljekarnici. Naime, oni su ti koji se zbog uvođenja doplata često suočavaju s gnjevom neinformiranih građana kada dođu u ljekarnu preuzeti svoj po život važan lijek.

Odgovor iz HZZO-a

Na upit o ovom slučaju, HZZO ističe kako se postupak usklađivanja cijena lijekova provodi kroz referentne terapijske skupine i podskupine. U tom postupku se utvrđuje razina cijene koju će za pojedini lijek plaćati HZZO (referentna cijena lijeka). Farmaceutska industrija, odnosno nositelji odobrenja za pojedini lijek, navode, imaju mogućnost očitovati se prihvaćaju li ili ne predloženu referentnu cijenu lijeka. Na temelju očitovanja nositelja odobrenja, lijekovi se razvrstavaju na Osnovnu ili na Dopunsku listu lijekova.

- Sve postupke usklađivanja cijena lijekova HZZO provodi na transparentan način te nastoji kroz propisane postupke svojim osiguranicima osigurati maksimalni opseg prava na zdravstvenu zaštitu vodeći računa podjednako o svim oblicima zdravstvene zaštite u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja - zaključuju iz HZZO-a.

Linker
16. rujan 2024 13:24