FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
može vam pomoći

Četiri savjeta kako ostati miran kad sve pođe po zlu...

Ove kognitivno-emocionalne vještine mogu vam pomoći da se nosite sa stvarima koje vam se čine strašne

Psihologinja dr. sc. Alice Boyes u svom se radu usredotočuje na to kako ljudi mogu koristiti savjete iz društvenih, kliničkih i pozitivnih psihologijskih istraživanja u svakodnevnom životu i romantičnim odnosima.


1. Nemojte brzati sa zaključcima prije nego što imate potpune informacije

- Jednom sam dobila poruku da se više puta pokušalo pristupiti mom bankovnom računu. To me prestrašilo, ali ispostavilo se da je to financijska aplikacija koju koristim za dobivanje informacija s računa, koje sam odobrila, ali zaboravila. U trenutku, međutim, morala sam prepoznati mogućnost da je u pitanju prljava igra - i tolerirati tu tjeskobu sve dok se sljedeći dan nije otvorila linija korisničke službe banke - kaže psihologinja Boyes.

Lekcija 1: Nemojte prerano paničariti.


2. Razlikujte izbočinu na cesti i pokraj ceste

U potrazi za bilo kojim dugoročnim ciljem normalno je doživjeti zastoje koji zahtijevaju dodatni rad ili točan privremeni emocionalni danak, ali ne mijenjaju cilj. Na primjer, mirovinski račun može odskočiti kroz tržišne skokove i padove, ali dok prestanete raditi, prosječni povrat vjerojatno će se prilično uskladiti s vašim izvornim očekivanjima. Ili možete dobiti kaznu jer niste primijetili znak zabrane parkiranja na određenom mjestu. To je pogreška, to je otegotna okolnost, i ima cijenu, ali ne mora vam upropastiti tjedan.

Lekcija 2: Možda ćete doživjeti zaobilaženja koja su trenutačno stresna, ali vas ne bi trebala spriječiti da dugoročno uspijete.


3. Zapitajte se što trebate naučiti

U nekim emocionalno izazovnim situacijama treba naučiti lekciju kako ne biste ponovili pogrešku. U primjeru kazne za parkiranje možda ste zaključili da trebate povećati budnost prema uličnim znakovima. Ali to zapravo ne bi trebao biti prioritet, vjerojatno da ćete zeznuti samo jednom u desetljeću. Ekstremna budnost može povećati stres, ali donijeti minimalne prinose.

Lekcija 3: Ako postoji očita lekcija iz lošeg iskustva, prihvatite ga, ali prepoznavanje da rijetki propusti možda nisu vrijedni truda prevencije može pomoći u ograničavanju tjeskobe.


4. Gledajte naprijed

Beskrajno analiziranje nečega što je pošlo po zlu vjerojatno neće pomoći. Često može biti psihološki korisno samo nakratko izraziti pritužbu, pogotovo ako se osjećate bolje kada se zauzmete za sebe, bez obzira na to ima li prigovaranje stvarni utjecaj. Nakon stresnog incidenta može biti korisno podijeliti ga s ljudima kojima vjerujete da će vam pružiti podršku. Ali onda pokušajte gledati naprijed, bit će bolje za vas i za onog kojem se žalite.

Lekcija 4: Prilagodite se količini ponovnog proživljavanja koja je korisna dijeljenjem tako da razmislite hoće li se vaše čeprkanje po emocionalnim ranama (ruminacija) povećati nakon što ga podijelite.

Linker
14. lipanj 2024 19:24