Tijesto za 2 orahnjače:
- oko 450 g glatkog brašna
- oko 200 g mlijeka
- 125 g maslaca
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 2 jušne žlice šećera
- 2 jušne ravne žlice svinjske masti
- 1 jušna žlica ruma
- ¾ kocke svježeg kvasca
- naribana kora netretirane naranče
- naribana kora netretiranog limuna
- prstohvat soli
- ulje za premazivanje
Za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- 2 šake grožđica
- 2 vrećice vanilin šećera
- rum
- mlijeko po potrebi
Priprema:
- Pomiješajte kvasac s 50 g mlijeka i malo brašna, te stavite na toplo mjesto da se diže. Na radni stol prosijte brašno. U sredinu brašna dodajte dignuti kvasac, žumanjke, šećer i jaje, te polagano počnite mijesiti tijesto. Potom postupno dodajite 100 g mlijeka, maslac, mast, rum, sol, te naribanu koru limuna i naranče. Rukama umijesite tijesto da ono postane konzistencije kao za kruh. Kada ste to postigli dodajte još oko 50 g mlijeka, te dalje mijesite tijesto dok ono ne postane glatko i sjajno. Možda ćete trebati dodati još malo mlijeka. (Neka vas ne obeshrabri, no tijesto treba mijesiti poprilično dugo.)
- Stavite tijesto na toplo mjesto da se diže. Dignuto tijesto premijesite. Ponovo stavite tijesto da se diže i potom ga još jednom premijesite.
- Napravite nadjev tako da pomiješate orahe, snijeg od bjelanjaka, šećer, oprane grožđice, rum i vanilin šećer. Prelijte vrućim mlijekom u količini koja je potrebna da dobijete homogenu, no ne prerijetku smjesu.
- Tijesto prepolovite i svaki dio razvaljajte tanko u oblik pravokutnika duljine tepsije. Pripremljenim nadjevom namažite tijesto i zarolajte ga. Stavite na toplo da se diže još dodatno oko 30 do 40 minuta.
- Orahnjače premažite uljem i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 50 °C oko 10 minuta.
- Potom povisite temperaturu na 170 °C i pecite dok se orahnjače ne ispeku tj. ne odvoje od tepsije.
- Izvadite tepsiju iz pećnice i stavite ju na rešetkasti podmetač. Važno je da je podmetač rešetkasti kako bi se osiguralo strujanje zraka. U protivnom će se orahnjača upariti. Ukoliko ste spretni, orahnjaču nakon pečenja možete i izvaditi iz tepsije.
Za svečaniji dojam možete je napraviti i u kalupu za kuglof.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....