Malo se čemu hladne ruke u zimsku večer razvesele kao vrećici toplih kestena.
A vjerojatno nema ni djevojke koja je odbila poziv na kesten pire sa šlagom.
Krupni pečeni kesteni vjeran su suputnik u šetnji gradom. Pucketanje ljuske podsjeća na otvaranje poklona. Uvijek s nestrpljenjem iščekujemo hoćemo li pod njom ugledati zdravi zlatni plod zamamnog okusa. Uistinu, koliko god ih jedemo, nikad ih se ne možemo zasititi.
Možemo li uopće zamisliti jesen bez ugodnog sna za prohladna jutra, šuštanja suhog lišća i primamljivog mirisa kestena?
Pradomovina kestena je Sredozemlje. U prehrani se koristi pitomi kesten. Njegov je plod bogat ugljikohidratima (prvenstveno škrobom), a time i energijom. Konzumiranje ovih plodova stoga je idealan način za povrat energije nakon tjelesnog napora.
Najzastupljeniji jednostavni šećer je saharoza od koje uglavnom potječe slatki okus kestena. Tu su i vitamini B skupine. Prisutne su i mineralne tvari kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Kesten sadrži malu količinu bjelančevina i masti. Vitamin C je nositelj njegove antioksidativne aktivnosti. Međutim, s obzirom na njegovu malu prisutnost u plodu i osjetljivost na visoku temperaturu kuhanja i pečenja, kesten se ne može smatrati dobrim izvorom ovog nutrijenta u prehrani čovjeka.
Ipak, antioksidativna aktivnost cijelog ploda kestena, često se koriti u našoj narodnoj medicini za ublažavanje reumatskih tegoba.
Divlji kesten protiv reume
Sastojci:
- 40 cijelih divljih kestena
- 1 litra domaće rakije
Priprema:
- Batom zdrobiti kestene i staviti ih u bocu. Uliti rakiju i začepiti.
- Držati tako 40 dana okrećući bocu nekoliko puta svaki dan. Nakon toga, procijediti kroz čistu gazu.
Ovom mješavinom masirati bolna mjesta.
Iako su mogućnosti korištenja kestena u kulinarstvu gotovo neiscrpne, njegova je prisutnost u našoj prehrani zanemarena. Kesten se može koristiti u pripremi juha, umaka, variva, nadjeva za meso, kolača, pa čak i kruha.
- 500 g kestena
- 300 g poriluka
- 100 g mrkve
- 70 g korijena peršina
- 70 g korijena celera
- 70 g mrkve
- 20 g ulja
- sol i papar
- peršinov list
Priprema:
- Na ulju blago popržite oprano i izrezano povrće.
- Dodajte papar i sol, te dolijte oko 1 litru vode. Zakuhajte.Potom smanjite vatru i nastavite kuhati.
- Kestene operite, zarežite i kuhajte oko pola sata.
- Ocijedite ih i ogulite, te dodajte povrću. Kuhajte sve zajedno još oko sat vremena.
- Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Pospite usitnjenim peršinom i poslužite.
Savjet plus!
Po želji u juhu možete posipati narezanim komadima pečenog kestena ili na žaru zapečenim gljivama.
- 600 g kestena
- 30 g maslaca
- 30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 dl povrtnog temeljca
- 1 dl mlijeka
- sol
- limunov sok
Priprema:
- Kestene zarežite i pecite u pećnici. Pečene kestene izvadite iz pećnice i ogulite.
- Na vatri zagrijte maslac. Smanjite vatru, dodajte usitnjene kestene i pirjajte nekoliko minuta.
- Dolijte mlijeko i povrtni temeljac, te kuhajte na umjerenoj vatri oko pola sata.
- Smjesu izmiksajte u blenderu. Na kraju dodajte maslinovo ulje, limunov sok i sol, te toplo poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....