Orasi su hranjivi plodovi koji su zbog svog bogatog sadržaja omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i proteinima, mnogima omiljena grickalica za ponijeti kao zdrav međuobrok. Osim toga, tradicionalno su poznati kao sastojak mnogih slatkih i slanih jela, dajući im ugodan i blago gorak okus. Međutim, ova se moćna namirnica pokazala djelotvornijom kada se natapa. O čemu je riječ?
Moć namakanja
Mnogima već uobičajena praksa namakanja badema preko noći, a posebice onima koji rade sami svoje mlijeko, nije nimalo strana. Razlog zašto se bademi namaču je zato što se u ljusci nalazi velika količina tanina i kiselina koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Stoga će oni osjetljivijeg želuca, bez prevelikog oklijevanja posegnuti za ovom metodom namakanja kako bi mogli bez boli uživati u grickanju ovih zdravih grickalica. No, jeste li ikad čuli za metodu namakanja oraha? Prema zdravstvenim stručnjacima, natapanje ovog orašastog ploda u ljusci povećava njegov okus i sveukupne zdravstvene dobrobiti. U nastavku donosimo još neke, manje poznate dobrobiti korištenja ove metode.
Osam prednosti namakanja oraha
1. Smanjuje sadržaj fitinske kiseline
Namakanje oraha preko noći može pomoći u smanjenju sadržaja fitinske kiseline koja je u osnovi antinutrijent koji može ometati apsorpciju esencijalnih minerala iz hrane kao što su kalcij, željezo i cink. Metoda namakanja dodatno pomaže u poboljšanju probavljivosti oraha.
2. Bolja apsorpcija hranjivih tvari
Drugi glavni razlog zašto namakanje oraha može biti izvrsno za cjelokupno zdravlje je bolja apsorpcija hranjivih tvari, zdravih masti i antioksidansa.
3. Smanjuje razinu kolesterola
Orasi su prirodno bogati mineralima poput magnezija i mangana te zdravim mastima koji pomažu u poboljšanju zdravlja srca. Namakanje i konzumiranje oraha preko noći može pomoći u povećanju zdravih masnoća i smanjenju razine LDL-a.
4. Olakšava probavljivost
Zbog teže probavljivosti, orasi s ljuskom mogu predstavljati izazov za osobe s probavnim i crijevnim problemima. Međutim, namakanje ovog ploda u vodi i konzumacija tako obrađenih čini ih lako probavljivima.
5. Smanjuje gorčinu
Namakanje oraha može pomoći u smanjenju gorčine, čineći ih još ukusnijima.
6. Lakše je za žvakanje
Namakanje omekšava teksturu oraha što može biti osobito korisno za one osobe koje imaju problema sa zubima ili one kojima je teško jesti tvrde orašaste plodove.
7. Poboljšava san
Namočeni orasi sadrže melatonin, hormon koji regulira san. Njihova konzumacija može pridonijeti kvaliteti snivanja pomažući vam pritom da se osjećate odmornije i pomlađeno.
8. Svestranost
Namakanje oraha čini ih svestranijima i mogu se koristiti na više načina u kuhinji. Od pravljenja smoothieja do deserta. Ovako tretirani, juhama i varivima daju gustoću i bogatiji okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....