Planirate li smanjiti tjelesnu težinu kako biste srezali rizik za dijabetes, srčane bolesti ili karcinom, nemojte se oslanjati na zaslađivače koji nisu šećer, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). U tu skupinu ubrajaju, među ostalima, aspartam, acesulfam K, advantam, saharin, sukralozu, steviju i derivate stevije. Smjernice se temelje na analizi podataka iz 283 studije provedene na djeci, odraslima, trudnicama i mješovitoj populaciji.
Bez dugoročne koristi
Rezultati upućuju na to da njihova upotreba ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće kod odraslih i djece, ali i da može imati neželjene učinke. Preciznije, kratkotrajna primjena kod odraslih rezultira malim smanjenjem tjelesne težine i indeksa tjelesne mase bez značajnih učinaka na druge mjere pretilosti ili kardiometaboličkog zdravlja, kao što su glukoza natašte, inzulin, tlak i lipidi u krvi. Dugoročni unos pak može biti povezan s povećanim rizikom za dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i smrtnost od svih uzroka kod odraslih, no dokazi su vrlo niske do niske sigurnosti.
Pokazala se i veza između unosa saharina i raka mokraćnog mjehura, opet s vrlo niskom sigurnošću.
Manje slatkih zalogaja
- Zamjena slobodnih šećera zaslađivačima koji nisu šećer dugoročno ne pomaže u kontroli tjelesne težine te bi valjalo razmotriti druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, kao što je konzumiranje hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića. Ovi zaslađivači nisu esencijalni prehrambeni čimbenici i nemaju hranjivu vrijednost. Ljudi bi općenito od rane dobi trebali smanjiti slatkoću prehrane kako bi poboljšali zdravlje - poručili su iz SZO-a
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....