
Kad želite obući traperice, ulazite u rat s patentnim zatvaračem koji se nikako, čak ni u ležećem položaju s uvučenim trbuhom, ne da zatvoriti?
- Lako je moguće da patite od aerofagije, kao i ako brzo jedete, prekratko žvačete hranu i pijete naiskap. Ukratko, tijekom obroka gutate zrak koji završava u želucu i crijevima i rasteže ih - kaže dr. Emilio Minelli, obiteljski liječnik i stručnjak za prirodnu medicinu iz Milana, napominjući da su najčešći uzroci tog problema, prebrzo jedenje, nedovoljno žvakanje hrane i pijenje u jednom dahu.
- No, ponekad se nakupljanje zraka u želucu i crijevima može pripisati i slaboj probavi ili stresu, a postoji čak i vrlo suptilna povezanost između mozga i probavnog sustava.
Ako je uzrok stres, isprobajte masažu Tui na
Srećom, postoje brojna prirodna rješenja koja mogu ublažiti neugodne simptome aerofagije. Primjerice, kad je aerofagije povezana poglavito sa živčanom napetošću, kineska masaža Tu na može vam donijeti olakšanje. Kao prvo, namažite palac masnim pripravkom koji ćete dobiti tako da pomiješate 7-8 kapi esencijalnog ulja salvije s jednom žličicom bademovog ulja. Ta mješavina ima opuštajuće djelovanje na glatke mišiće želuca i crijeva. Zatim jagodicom palca i u smjeru kazaljke na satu "crtajte" koncentrične krugove, postupno sve veće, oko pupka. Nastavite s masažom oko 10 minuta i završite je s lijeve strane prepona. Ova masaža ublažava napetost u želucu i crijevima i olakšava izlučivanje plinova koji uzrokuju nadutost.
Četiri asa protiv aerofagije
1. Biljni ugljen
Aktivni biljni ugljen je pravi bingo kad je u pitanju aerofagija i to bilo uslijed bilo kojeg uzroka.
- Riječ je o vrlo sitnom prahu dobivenom od drva, naročito drva vrbe i topole, karboniziranog na visokim temperaturama, bez plamena. S obzirom na to da je porozan, u sebi zarobljava plin poput spužve te ih potom vodi prema van sa stolicom – pojašnjava dr. Minelli.
- Kako ga uzimati
U tabletama, od 50 do 100 mg dnevno, nakon obroka, ali nikad duže od 10 dana zaredom jer može izazvati zatvor – upozorava liječnik. Dodaje i da bi bilo dobro uzeti ga s nekoliko sati razmaka od drugih lijekova jer biljni ugljen može smanjiti njihovu apsorpciju.
2. Sjemenke komorača
Bogate esencijalnim uljima, idealno su rješenje ako je aerofagija povezana sa sporom i otežanom probavom. Ove sjemenke poboljšavaju pokretljivost želuca i njegovo pražnjenje, blokirajući procese fermentacije.
- Kako ih uzimati
U prirodnom obliku, žvačući pola žličice sjemenki odmah nakon obroka.
- Ili u obliku čaja pripremljenog tako da žličicu sjemenki kuhate 10 minuta u vreloj vodi. Popijte jednu šalicu nakon ručka i nakon večere, ali nikad duže od tjedan dana u komadu jer može imati laksativan učinak – upozorava dr. Minelli.
3. Smokva
Ova biljka opušta stijenke želuca, regulirajući pokretljivost probavnog sustava, naročito kad se on poremeti uslijed emocionalnih problema ili stresa. Stoga je smokva idealno rješenje kad se nadutost u trbuhu javlja u periodima kad ste napeti ili anksiozni.
- Kako se uzima
U obliku glicerinskog macerata, formulacije koja se može kupiti u biljnim ljekarnama, a koja se dobiva potapanjem pupoljaka smokve u vodi i glicerinu.
- Uzimajte oko 30-40 kapi razrijeđenih u nekoliko prsta vode, prije dva glavna obroka. Možete uzimati macerat i mjesec dana uzastopce – napominje liječnik.
4. Pitomi sljez
Ova je biljka bogata sa sluzi, glikoproteinima koji zadržavaju plinove sprečavajući da se akumuliraju bilo u želucu bilo u crijevima. Osim toga, ima ublažavajući i smirujući učinak, što je korisno kad aerofagija uzrokuje spazmove i bol.
- Kako uzimati
U obliku čaja koji možete pripremiti tako da listove namačete 10 minuta u litri vode.
- Savjetuje se popiti jednu šalicu nakon 2 glavna obroka, ali s razmakom od barem nekoliko sati od uzimanja lijekova jer može smanjiti njihovu apsorpciju – savjetuje dr. Minelli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....