SHUTTERSTOCK
da vam ne promakne

Voće s jakim antikancerogenim učinkom! Počinje sezona japanske jabuke koja vam može regulirati tlak i probavu

Možete ga jesti samog, narezati na kriške i dodati u salate

Počinje sezona kakija ili japanske jabuke, koji se kod nas, nažalost, ne jede često jer je mnogima previše egzotičan, a vjerojatno su im nepoznati i moćni učinci ovog čudesnog voća na zdravlje. Iako je porijeklom iz Azije, danas se uzgaja i u Brazilu, Kaliforniji, Italiji i mnogim drugim zemljama, a prava je riznica esencijalnih nutrijenata u kombinaciji s obiljem prehrambenih vlakana te malo kalorija i masnoća, što ga čini dobrim saveznikom zdravlja, ali i vitke linije.


Nećete požaliti

Sadrži cijeli spektar ključnih vitamina, poput vitamina C za imunitet, vitamina A za vid, vitamina E za zdravlje srca i kože, vitamina B1 i B2 za bolji metabolizam, vitamina K za obnavljanja tkiva te vitamina B6 koji poboljšava zdravlje mozga i aktivnost živčanog sustava. Iako malen, ovaj plod obiluje i važnim mineralima, od kalcija, magnezija i fosfora za zdravlje kosti i zglobova, preko kalija za reguliranje krvnog tlaka do mangana važnog za normalnu funkciju živaca i željeza nužnog za normalno stvaranje crvenih krvnih stanica. Tu je i obilje bioaktivnih tvari kao što su polifenoli, tanini, katehini i karotenoidi koji imaju važno antioksidativno, protuupalno, antimikrobno i antiageing djelovanje.

Redovito konzumiranje kakija može pomoći u održavanju dobre probave i redovite stolice zahvaljujući visokom udjelu vlakana. Jedan kaki sadrži čak 6 grama vlakana, što je gotovo četvrtina dnevno preporučene količine vlakana za žene. To je zaista mnogo i jedan obrok kakija dnevno može napraviti veliku razliku ako patite od zatvora.

Kaki koji je potpuno zreo i spreman za konzumaciju treba biti crvene, blago zagasite boje i mekan na dodir. Možete ga jesti samog, narezati na kriške i dodati u salate, koristiti u mesnim jelima ili u savijači umjesto jabuke, dodati u jutarnju kašu ili smoothie. Kako god ga pripremili i jeli, nećete požaliti.

Sjajna ideja

Može smanjiti rizik za razvoj raka

Dosadašnja su istraživanja pokazala da kaki može imati antikancerogeni učinak. Može štititi od raka zahvaljujući tome što obiluje flavonoidima i karotenoidima, poput beta-karotena, koji je naročito koristan kad je riječ o borbi protiv raka pluća i raka debelog crijeva.

Linker
30. studeni 2024 07:48