SHUTTERSTOCK
Sad je sezona

Vlasac ili mladi luk? Jedan od njih sadrži trostruko više vitamina C te čak četiri puta više vitamina A

Oni koji ne vole intenzivan okus i miris luka, mogu pokušati s dodavanjem vlasca koji je blaže arome

Sigurno ste nekad naišli na recepte u kojem je trebalo koristiti vlasac, kao i one u kojima je trebalo koristiti mladi luk i vjerojatno ste se zapitali u čemu je razlika te možete li upotrijebiti jedno umjesto drugog. Niste jedini, iako ih ljudi često brkaju, zeleni luk i vlasac nisu isto. I jedan i drugi mogu biti dragocjeni i vrlo ukusni saveznici u kuhinji, ovisno o tome što pripremate i kakvi vam okusi više odgovaraju, intenzivniji ili blaži.

image

Vlasac se koristi za davanje okusa jelima pri kraju kuhanja ili za ukrašavanje

SHUTTERSTOCK

Što je vlasac

Vlasac je biljna vrsta s dugim, zelenim stapkama koja se koristi za davanje okusa jelima pri kraju kuhanja ili za ukrašavanje. Imaju ljubičaste cvjetove, no najčešće se prodaju bez njih kao i bez bijele lukovice na donjem dijelu stapke, koja se uklanja prije nego što se biljka pripremi za prodaju. Poput luka i češnjaka pripadaju porodici lukovki (Allium genus).

image

Mladi luk se može jesti i sirov i termički obrađen

SHUTTERSTOCK

Što je mladi luk

Mladi luk je zapravo nedozrio luk s dugom, šupljom stapkom i malom, uskom lukovicom na donjem dijelu te bijelim korijenom. Mladi luk je općeniti naziv jer on zapravo može biti od različitih vrsta lukova koji su ubrani dok su još mladi i dok nisu razvili veliku lukovicu.

Nutritivni profil vlasca

100 g svježeg vlasca sadrži:

  • 30 kcal
  • 3,27 g proteina
  • 0,73 g masti
  • 4,35 g ugljikohidrata
  • 2,5 g vlakana
  • 92 mg kalcija
  • 296 mg kalija
  • 58,1 mg vitamina C
  • 105 mcg folata
  • 218 mcg vitamina A
  • 213 mcg vitamina K

Nutritivni profil mladog luka

100 g svježeg mladog luka sadrži:

  • 32 kcal
  • 1,83 g proteina
  • 0,19 g masti
  • 7,34 g ugljikohidrata
  • 2,6 g vlakana
  • 72 mg kalcija
  • 276 mg kalija
  • 18,1 mg vitamina C
  • 64 mcg folata
  • 50 mcg vitamina A
  • 207 mcg vitamina A

image

Vlasac ima dvostruko više folata i proteina, trostruko više vitamina C te čak četiri puta više vitamina A

SHUTTERSTOCK

Vlasac je nutritivno bogatiji

Vlasac i mladi luk samo su na prvi pogled slični, no zapravo se i vizualno razlikuju i lako ih je prepoznati. Stapke vlasca su duge i vrlo tanke poput travki, ravnomjerno zelene i mekane, dok mladi luk ima deblju i čvršću stapku koja je zelenija prema vrhu i bijela u donjem dijelu.

Kad je riječ o nutritivnoj vrijednosti, i vlasac i luk sadrže približno jednak broj kalorija, vlakna, kalija i vitamina K. No, u usporedbi s mladim lukom, vlasac je nešto bogatiji kalcijem, ima dvostruko više folata i proteina, trostruko više vitamina C te čak četiri puta više vitamina A. No, uzme li se u obzir da se najčešće jedu u vrlo malim količinama, kao začin i ukras jelima, te nutritivne razlike nisu toliko značajne.

Jedan za kuhanje, drugi za ukrašavanje

Zbog izuzetno blagog okusa, kao i zato što lako postane gorak kad se termički obrađuje, vlasac je najbolje koristiti u sirovom obliku. Iako je okus sličan onom drugih članova iz porodice lukova, puno je manje delikatniji te stoga naročito prikladan za djecu kojoj često smeta intenzivan okus luka. Svježi vlasac je odličan izbor za ukrašavanje gustih juha, odrezaka, salata, pečenog krumpira, pire krumpira, omleta ili kajgane ili bilo kojeg drugog jela kojem bi dobro došao dašak "lukastog" okusa. Često se koristi i kao sastojak za razne namaze ili umake jer neće preuzeti okus jela. S druge strane, mladi luk se može jesti i sirov i termički obrađen. Zeleni dijelovi imaju blaži okus, više nalik vlascu te se mogu i koristiti na sličan način, dok bijeli dio ima izraženiji okus luka i dobro podnosi visoke temperature, baš kao i običan luk. Bijeli dio je dobra podloga za pripremu juha, pirjanih jela i umaka.

Ukratko, razlika između vlasca i zelenog luka, kad je riječ o kulinarskoj upotrebi, je u podnošenju visokih temperatura (mladi luk se može pirjati i pržiti, dok vlasac postaje neupotrebljiv ako se izloži visokoj temperaturi), teksturi (vlasac ima tanku i podatnu stapku, dok je mladi luk hrskav i deblji) te u okusu koji je kod mladog luka adstringentan i izraženije nalik luku, dok je kod vlasca vrlo blag. Stoga stručnjaci vlasac smatraju začinom, a mladi luk povrćem.

Možete li koristiti jedno umjesto drugog u receptu

U nekim slučajevima možete koristiti vlasac umjesto mladog luka i obratno, naročito kad ih dodajete u jelo u sirovom obliku. Ipak, imajte na umu da mladi luk ima puno snažniji okus pa ćete staviti manju količinu od one koja je navedena u receptu u kojem je kao sastojak naveden vlasac. I obratno, ako je u receptu navedena količina za mladi luk, a vi želite upotrijebiti vlasac, trebat ćete malo povećati količinu. Ako recept zahtijeva pečenje ili kuhanje, bolje je koristiti mladi luk, no ako baš želite upotrijebiti vlasac, onda ga dodajte na kraju kuhanja ili samo kao ukras i dobit ćete sličan okus jela. Vlasac je idealan kad trebate dodati samo malo okusa luka ili dati malo boje jelu, kao i za djecu i općenito osobe koje ne vole intenzivan okus i miris luka. Ako ne volite luk, nemojte misliti da vam se ni vlasac neće svidjeti: probajte ga i vjerojatno ćete se oduševiti.

16. srpanj 2025 13:29