dkkdk kdkdkd

NAJMOĆNIJA

Veliko istraživanje samo je potvrdilo ono što znamo! Ova hrana smanjuje rizik za demenciju i kronične bolesti

Rezultati istraživanja nisu razočarali - povrće i voće uistinu usporava slabljenje kognitivnih funkcija

U mladosti često ni ne razmišljamo o tome kako će naš trenutni lifestyle utjecati na naš život kasnije, a kada zakoračimo u pedesete tada se to najviše i osjeti. Fizičke funkcije poput hodanja, stajanja, saginjanja te kognitivne funkcije poput dugoročnog i kratkoročnog pamćenja mogu postati otežane i oslabljene različitim intenzitetom ovisno o vašem stilu života. Ali što ako postoje prirodna rješenja za te problem?

Stručnjaci s Harvarda udružili su snage s medicinskim stručnjacima s Kineskog medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang te proveli istraživanje na čak dvije velike populacijsko-reprezentativne studije, Kina i SAD, gdje su uzeli čak 10.000 sudionika koji su imali više od 55 godina.

Istraživanjem su mjerili koliko povrća i voća pojedinci unose svakodnevno, čak su ih dijelili na podtipove poput lisnatog povrća i bobičastog voća te su kroz period od pet godina došli do vrlo zanimljivih zaključaka.


Magično djelovanje prirode

Rezultati istraživanja nisu razočarali - povrće i voće uistinu usporava slabljenje kognitivnih funkcija. Iako svaka grupa povrća i voća ima svoj pozitivan utjecaj, izdvojene su neke koje imaju jači i bolji utjecaj od drugih poput lisnatog povrća, krstašica (brokula, karfiol, kelj...), crvenog i žutog povrća - a po čemu su oni to efektivniji?

Te izdvojene grupe povrća sadrže protuupalne i antioksidacijske hranjive tvari te pomažu poboljšanju funkcioniranja crijeva što zajedno znatno poboljšava opadanje i održavanje kognitivnih funkcija kod ljudi u godinama.

A nije ni voće za baciti. Iako nema toliko velik utjecaj kao povrće, voće i dalje dobro igra svoju ulogu. Najviše su izdvojene bobičasto voće i jabuke jer sadrže najviše antioksidacijskih efekata, a to obećava samo dobre stvari - održavanje zdravog funkcioniranja srca, krvnih žila i imunološkog sustava, a uz to štite od kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Nekada su nam odgovori na probleme pred nosom. Dovoljno je da jedete tri do četiri porcije povrća dnevno te ubacite tu i tamo koju voćku kroz dan. Nije tako teško, zar ne?

Linker
06. lipanj 2024 10:46