Hladni recepti za vruće ljetne dane

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Mljac

Uz hladna jela naših nutricionistica lakše ćete preživjeti vrućine! Naravno, imamo recept i za domaći sladoled

Omiljene hladne recepte otkrile su nam nutricionistice Vedrana Dučkić i Sandra Marić Bulat

Napokon je došlo lijepo vrijeme, temperature rastu, a s njima se poboljšava i naše raspoloženje. Osim što trebamo mijenjati našu garderobu, trebamo promijeniti i naš jelovnik. Dosta je variva i toplih jela, prelazimo na hladne salate, sladoled i smoothie. Svoje omiljene hladne recepte otkrile su nam nutricionistice Vedrana Dučkić i Sandra Marić Bulat.


Vedranini recepti za ljetne dane

Salata od šparoga, cikle i mozzarelle

Sastojci:

  • 180 g šparoga
  • 120 g cikle
  • 150 g rajčice
  • 15 g mladog luka
  • 2 g izrezanog češnjaka
  • 60 g svježe mozzarelle
  • 1 žlica svježeg peršina
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • sol

Priprema:

  1. Šparoge očistiti od tvrdih dijelova, dobro oprati i kuhati na pari ili u vodi dok ne omekšaju. Ocijediti i posoliti te preliti maslinovim uljem, posuti svježim peršinom i narezanim češnjakom.
  2. Ciklu oprati i kuhati dok ne omekša. Kuhanu ciklu narezati na ploške i dodati u salatu.
  3. Rajčicu i mladi luk narezati, oprati i dodati u salatu.
  4. Preko dodati mozzarellu i spremno je za posluživanje.
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Sladoled od manga, kupina i banane

Sastojci:

  • 50 g vrhnja za šlag od kokosa
  • 130 g mango
  • pola banane
  • 60 g kupina
  • 2 čajne žličice limunovog soka

Priprema:

  1. U visoku zdjelu uliti kokosovo vrhnje za šlag i električnim mikserom umutiti dok ne dobijete željenu čvrstoću šlaga.
  2. Mango oprati, očistiti i narezati na kockice. Oprati kupine i narezati bananu, a zatim dodati dvije žličice limunovog soka.
  3. Mango, kupine i bananu staviti u jednu zdjelu te usitniti štapnim mikserom, a potom pomiješati s kokosovim vrhnjem.
  4. Sladoled staviti u zamrzivač na minimalno dva sata. Nakon toga je spreman za posluživanje.
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Smoothie od breskve, papaje i naranče

Sastojci:

  • 150 g breskve
  • 100 g papaje
  • 80 g naranče
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 60 g borovnica
  • 3 g badema
  • 150 g leda
  • listić mente

Priprema:

  1. Voće dobro oprati, oguliti i narezati.
  2. Narezanu breskvu, papaju i naranču staviti u blender. Dodati namočene chia sjemenke i narezane oguljene bademe. Dodati led i blendati. Preliti u čaše.
  3. Posuti borovnicama i dodati listić mente. Spremno za posluživanje.
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Sandrini recepti za ljetne dane

Hladna juha od krastavaca

Sastojci:

  • 400 grama krastavaca s tankom korom (ne morate ju guliti)
  • 150 grama grčkog jogurta
  • 1 čajna žličica kopra
  • 1 čajna žličica bosiljka
  • 1 čajna žličica mljevenog češnjaka
  • 1 listić mente
  • prstohvat vlasca
  • 1/2 čajne žličice meda

Priprema:

  1. Sve sastojke izblendati, a potom ohladiti u hladnjaku.
  2. Spremno je za posluživanje.
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Salata s preljevom od avokada

Sastojci:

  • 400 g tjestenine
  • 1 limenka crnog graha ocijeđena i isprana
  • 150 g nasjeckanih cherry rajčica
  • 75 g crvene paprike narezane na kockice
  • 75 g narančaste ili žute paprike narezane na kockice
  • 25 g crvenog luka narezanog na kockice
  • 50 g slatkog kukuruza
  • 1 veliki avokado oguljen, očišćen od sjemenki i narezan na kockice
  • sol i papar po ukusu
  • 1 limeta za sok preko salate
  • 4 g nasjeckanog korijandera

Kremasti preljev od avokada

  • 2 zrela avokada oguljena, očišćena i nasjeckana na kockice
  • 3 žlice običnog grčkog jogurta
  • 110 g nemasne mlaćenice
  • 2 mljevena češnja češnjaka
  • 4 g nasjeckanog svježeg korijandera
  • 2 žlice nasjeckanog luka
  • 1 mala paprika nasjeckana i očišćena od sjemenki
  • 2-3 žlice svježeg soka od limete
  • 1/4 žličice mljevenog kima
  • Sol i mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu, a zatim ju ohladite. U jednu posudu dodajte tjesteninu, crni grah, rajčice, paprike, luk, kukuruz, avokado. Začinite korijanderom, sokom od limete, solju i paprom.
  2. Kremasti preljev pripremite u blenderu. Ubacite dva avokada, grčki jogurt, nemasnu mlaćenicu, češnjak, papriku. Blendajte dok se smjesa ne ujednači. Nakon toga dodajte korijander, luk, sok od limete, kim, sol i papar. Dobro izmiješajte i prelijte salatu od tjestenine.
  3. Spremno je za posluživanje.
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Linker
11. listopad 2024 10:30