
Vaša jutarnja zdjelica žitarica i proteinski shake nakon treninga mogli bi vam povisiti rizik za razvoj raka debelog crijeva. Iako se često smatraju zdravima, te namirnice imaju sastojak koji sve više zabrinjava znanstvenike, a to su emulgatori. Aditivi poput ksantan gume, sukraloze i sojinog lecitina koriste se u hrani kako bi povezali ostale sastojke te dali hrani glatku teksturu. No, sve veći broj studija pokazuje da oni mogu jako naštetiti crijevnom mikrobiomu, uzrokujući plinove, nadimanje, promjene u crijevima i upalu koja je povezana s rakom.
- Kronična upala vodi do razvoja raka crijeva i smatram da upravo emulgatori stoje iza porasta broja mladih ljudi oboljelih od raka crijeva. Jedna od stvari koje su se dramatično promijenile u našem lancu opskrbe hranom je upravo dodatak emulgatora – kaže dr. Maria Abreu, predsjednica Američkog udruženja gastroenterologa.
Nekoliko studija je već ranije upozorilo na rizik koji nose emulgatori za razvoj raka crijeva, a stručnjaci su upozoravali da mogu čak uništiti zaštitnu sluznicu u crijevima, što omogućuje bakterijama ubrzano širenje. Uobičajena je upotreba emulgatora za povezivanje dvaju sastojaka koji se inače ne stapaju - vodu i ulje. Koriste se u svemu, od svijeća i mesnih prerađevina do preljeva za salate. No, sadrže ih čak i "zdrave" namirnice, poput jogurta s niskim udjelom masti i proteinskih proizvoda. Američka agencija za hranu i lijekove emulgatore smatra sigurnim, što znači da su sigurni za konzumaciju kao aditivi, ali liječnici su sve češće počeli upozoravati na opasnost koju predstavljaju za zdravlje crijeva. U tom svjetlu, obratite pažnju na ovih šest namirnica koje obiluju emulgatorima i mogu povisiti rizik za rak debelog crijeva.
Proteinski shakeovi
Liječnici upozoravaju da mnogi od polugotovih proteinskih shakeova mogu sadržavati emulgator karagenan (E407), dobiven iz crvenih morskih algi. Obično se krije na dnu liste sastojaka, a koristi se kako bi shakeovima dao gušću konzistenciju i održao sastojke povezanim dok proizvod mjesecima stoji na polici. No, nekoliko studija je već upozorilo na moguću povezanost između konzumacije tog emulgatora i raka debelog crijeva. Revizija iz 2024., objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da je u studiji na životinjama taj emulgator izazvao ulceraciju i upalu u crijevima, kao i da može smanjiti raznolikost bakterija. Studija kineskih znanstvenika iz 2022., sugerira da su miševi izloženi karagenanu imali veću vjerojatnost za razvoj tumora u crijevima. Osim toga, dr. Abreu upozorava da izloženost tom aditivu može uzrokovati upalne bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti koje također povećavaju rizik za rak.
Kikiriki maslac
Liječnici upozoravaju da mnogima omiljeni namaz obiluje emulgatorima koji se nazivaju mono i digliceridi, dobivaju se iz životinjskih masti, koriste se u proizvodnji hrane te vrlo često upravo u proizvodnji kikiriki maslaca kako bi spriječili da dođe do razdvajanja ulja i kikiriki mase u staklenci ili limenci. Dr. Abreu je već ranije upozorila da ti emulgatori mogu uzrokovati rak debelog crijeva navodeći studije koje sugeriraju da uzrokuju upalu crijeva. Studija objavljena 2024. u časopisu PLOS Medicine sugerira da konzumiranje tih emulgatora može povećati rizik za rak općenito. Nakon što su sedam godina pratili 92.000 odraslih osoba, znanstvenici su otkrili da da su oni koji su konzumirali više namirnica koje sadrže te aditive imali čak 46 posto veći rizik za razvoj raka dojke ili prostate. Ne zna se točno razlog, ali autori studije sugeriraju da poremećaj u crijevima uzrokovan emulgatorima uzrokuje blagu upalu u cijelom tijelu, što povećava rizik za rak.
Zamjene za kravlje mlijeko
Možda mislite da je odabir bademovog, sojinog ili zobenog mlijeka dobar potez za zdravlje, ali liječnici ističu da ti proizvodi mogu sadržavati emulgator koji se naziva ksantan guma. Koristi se kako bi proizvodu dao kremastu konzistenciju kakvo ima mlijeko, ali i da produži rok trajanja alternativnih mlijeka koja bi se inače pokvarila u roku od tjedan dana. Iako neke studije povezuju ksantan gumu sa zdravstvenim dobrobitima, poput mršavljenja i snižavanja kolesterola, znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu su u studiji iz 2022. otkrili da konzumacija tog emulgatora može dovesti do promjena u mikrobiomu crijeva i to onih koje utiru put razvoju raka crijeva.
- Iako se ksantan guma općenito smatra sigurnom, naši rezultati sugeriraju da njegova konzumacija može povećati u mikrobiomu broj bakterija koji se njom hrane. To naročito vrijedi za osobe koje konzumiraju iznad prosječne količine ksantan gume, poput osoba s celijakijom i onih na bezglutenskoj prehrani - rekao je autor studije dr. Matthew Ostrowski.
Naribani sir
Bilo da je riječ o kupovnoj naribanoj gaudi, parmezanu, cheddaru ili mozzarelli, liječnici upozoravaju da takvi naribani sirevi mogu sadržavati emulgator karboksimetilcelulozu. Poznat i kao celulozna guma, ovaj emulgator se koristi kod takvih sireva kako bi naribane trakice ili mrvice držao razdvojenim, produžio njihov rok trajanja i spriječio rast gljivica. Iako ovaj emulgator može djelovati sigurnije zato što je biljnog porijekla, neki stručnjaci kažu da bi mogao biti povezan s povećanim rizikom za rak debelog crijeva i drugim gastrointestinalnim problemima, poput nadimanja i proljeva. Studija iz 2015., koju je financirao američki Nacionalni institut za srce, otkrila je da celulozna guma utječe na bakterije u crijevima, izaziva upalu i druge promjene u crijevima te potiče razvoj raka kod miševa. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumjelo na koji način celulozna guma može povećati rizi za rak kod ljudi.
Jogurt
Popularni "light" i fit" jogurti, grčki jogurti bez šećera i proteinski jogurti često sadrže neke vrste emulgatora, uglavnom karagenan, koji proizvodima daju kremastu konzistenciju.
- Nešto u mikrobiomu se mijenja uslijed konzumacije emulgatora, a to pokreće kroničnu upalu u probavnom traktu. Ta ultraprerađena hrana stvara puno problema u našem mikrobiomu. Dodaci poput emulgatora u kremastim namirnicama, poput nemasnih jogurta i sličnih proizvoda, zaista mogu duboko promijeniti mikrobiom crijeva, a brojne su studije pokazale povezanost između mikrobioma i raka debelog crijeva – kaže dr. Abreu.
Energetske pločice
Namijenjene su podizanju energije, no zapravo obiluju emulgatorima, uključujući sojin lecitin, mono i digliceride i karagenan. Ti aditivi pomažu u dobivanju glatke i ravnomjerne strukture tako što sprečavaju razdvajanje sastojaka poput ulja i vode. Sojin lecitin, aditiv koji potječe od soje, može sniziti vrijednosti kolesterola, poduprti probavu i pomoći u smanjenju rizika za rak. No, mono i digliceridi i karagenan povećavaju rizik za rak. Iako se općenito smatraju sigurnim, stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo pretjerivati s konzumacijom tih pločica koje imaju nisku nutritivnu vrijednost i mogu imati negativan utjecaj na mikrobiom crijeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....