SHUTTERSTOCK
Dobra je za sve

U borbi protiv osteoporoze posegnite za slatkom namirnicom. Samo pet komada učinit će razliku

Dok je nekima draža verzija kompota, drugi će je jesti izvorno


Konzumiranje pet suhih šljiva dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, pokazuje istraživanje.

Suhe šljive poznati su prirodni saveznik uredne probave zbog, među ostalim benefitima, velike količine topivih i netopivih vlakana koje sadrže. Dok je nekima draži njihov kompot, drugi će ove moćne plodove jesti bez dodatne obrade.

No, šljive nisu samo dobre zbog bolje probave. Nedavno je istraživanje, objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo da bi konzumacija ovog suhog voća mogla smanjiti upalne markere povezane s gubitkom koštane mase kod žena u postmenopauzi. Drugim riječima, sugerira da njihova konzumacija može pružiti prirodnu alternativu u sprječavanju razvitka osteoporoze. Spomenuto je samo dio kolača ovog istraživanja koje se osvrnulo na zdravstvene dobrobiti ovih suhih poslastica.

Kako suhe šljive utječu na zdravlje kostiju

Za potrebe istraživanja koje je trajalo sveukupno 12 mjeseci, znanstvenici su okupili 183 žene u dobi od 55 do 75 godina. Jedna je grupa konzumirala 50 grama šljiva dnevno (oko pet do šest suhih šljiva). Druga grupa je dobila uputu da pojedu dvostruko više od te količine, dok ih treća skupina uopće nije konzumirala. Sve su sudionice dale krv na početku i kraju studije kako bi istraživači mogili analizirati razine proupalnih citokina koji signaliziraju upalu u tijelu.

- Kronična upala je u podlozi brojnih kroničnih bolesti, uključujući osteoporozu - izjavila je za Health autorica studije, dr. Connie J. Rogers.

Tim istraživača je otkrio da su, u usporedbi s onim ženama koje nisu konzumirale suhe šljive, one koje su ih jele 50 ili 100 grama dnevno, imale su smanjenu razinu proupalnih citokina nakon godinu dana.

- Vitamin K u suhim šljivama pomaže u transportu kalcija do kostiju. Kalij i magnezij pomažu kod gustoće kostiju, boron pomaže u sprječavanju gubitka kalcija i demineralizacije kostiju, a biljne hranjive tvari pomažu u sprječavanju oksidativnog oštećenja koštanih stanica - objasnila je.

Ostali benefiti konzumacija šljiva na zdravlje

Osim spomenutog prirodnog lijeka za zatvor, neka su istraživanja otkrila da konzumiranje više suhih šljiva može poboljšati zdravlje srca. Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu povezala je dugotrajnu konzumaciju suhih šljiva kod muškarcima s boljim HDL-om i ukupnim kolesterolom, kao i nižim oksidativnim stresom i smanjenim razinama upalnog biomarkera C-reaktivnog proteina.

image
SHUTTERSTOCK

Kako uključiti ovo suho voće u svoju prehranu?

  • Izblendajte suhe šljive pa ih koristite kao zamjenu za masnoću i šećer u pekarskim jelima
  • Koristite suhe šljive u salatama i raznim marinadama
  • Dodajte komadiće suhih šljiva jelima od povrća
  • Koristite ih u jutarnjim zobenim pahuljicama, jogurtu, žitaricama ili smoothieju
  • Pomiješajte ih s orašastim plodovima, sjemenkama i tamnom čokoladom kao mješavinu za energetske pločice

Ako ste pak zabrinuti zbog probavnih učinaka suhih šljiva, Bonci preporučuje da s konzumacijom krenete postepeno. Pokušajte s dvije šljive dnevno, a kasnije povećajte njihov broj.

Osteoporoza u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2022. je zabilježeno 116.968 oboljelih s osteoporozom. Procjenjuje se da će jedna od tri žene te jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina kao posljedicu osteoporoze doživjeti prijelom kosti.

Linker
24. svibanj 2024 12:52