SHUTTERSTOCK
Stvarno jednostavno

Tri namirnice koje bi u 40-ima svi trebali redovito jesti! Poboljšat će rad srca i mozga, a sačuvat će vam i liniju

Hranjive tvari mogu učiniti veliku razliku u tome kako se osjećamo ili izgledamo tijekom procesa starenja

Usporen metabolizam, promjena hormona, pad energije i iscrpljenost, smanjeni libido..sve su ovo čimbenici koji utječu na kvalitetu našeg zdravlja koje je kako starimo, teško održavati, posebno kada krenu spomenuti procesi. Ipak, ima lijeka, a on se sastoji u prevenciji.

Poželjne namirnice

Nju je posebno zagovarao otac moderne medicine, Hipokrat kroz poznatu izjavu o hrani kao lijeku. Naime, hranjive tvari koje unosimo u tijelo mogu učiniti veliku razliku u tome kako se osjećamo ili izgledamo tijekom procesa starenja. Posebno kod ženskog spola. Prema zdravstvenim stručnjacima postoji nekoliko namirnica koje bi stariji od 40 godina trebali dodati svojoj prehrani i tako poboljšati opće zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

1. Bobičasto voće

Povećanje unosa antioksidansa može biti odličan način za promicanje zdravijeg tijela nakon 40-e. Redovito konzumiranje bobičastog voća je stoga učinkovita opcija.

- Antioksidansi su nutritivne komponente koje pomažu u hvatanju slobodnih radikala dok poboljšavaju rad srca i mozga - objašnjava dijetetičarka Alicia Galvin.

Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje DNK, ubrzati proces starenja kože i potaknuti upale, a sve to postaje važno balansirati kako starimo. Uz to, dodatna korist od bobičastog voća je ta što doprinose unosu vlakana, važnom čimbeniku zdravog mršavljenja. Zbog svega navedenog nećete pogriješiti ako pojedete nekoliko šaka bobičastog voća kao međuobrok ili ako ga dodate u omiljeni obrok uz zobene pahuljice ili jogurt.

image
SHUTTERSTOCK

2. Orasi

Često podcjenjujemo moć koju orašasti plodovi i sjemenke imaju u prehrani, a jedan takav bogat međuobrok za one iznad 40 mogu biti orasi.

- Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom koji održavaju stanice zdravima štiteći ih od oksidativnog oštećenja i smanjujući upalu. Konzumiranje ovog ploda ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje kože i bore, već su također povezani s nižim razinama LDL kolesterola koji pomaže u sprječavanju bolesti srca - objašnjava zdravstvena trenerica Joanna Wen.

Redovito žvakanje ovog hrskavog zalogaja također može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka i poboljšanog metabolizma.

image
SHUTTERSTOCK

3. Crni grah

- Grah i mahunarke čine fantastičan biljni protein za svakoga, međutim, crni grah može biti posebno dobar zahvaljujući činjenici da može spriječiti neke probleme koji se javljaju s menopauzom - rekla je dijetetičarka Megan Wong dodajući kako je baš ova namirnica bogata magnezijem i kalijem, mineralima koji postaju još važniji kako žena stari.

Tijekom menopauze žene gube čak 20 posto mineralne gustoće kostiju, što uvelike povećava rizik od osteoporoze. Oko 60 posto magnezija u našem tijelu pohranjeno je u kostima. Neophodno je unijeti dovoljno magnezija i kalija u svoju prehranu čak i nakon menopauze jer je posebno u tim godinama veća vjerojatnost da ćete se suočiti s višim krvnim tlakom, izlažući se većem riziku od hipertenzije i bolesti srca.

Dobro je za sve

- Bez obzira na dob, davanje prioriteta zdravoj i nutritivno uravnoteženoj prehrani ključno je za cjelokupno zdravlje. Među ostalim, to znači redovito konzumiranje nabrojene tri namirnice - slažu se stručnjakinje.

Linker
11. lipanj 2024 09:48