Tijekom blagdana sve se nekako vrti oko kolača. No, ako zbog nekih bolesti ili alergija morate izbjegavati određene sastojke poput laktoze, glutena, orašastih plodova, jaja ili se trudite hraniti zdravo, to ne znači da morate tužno gledati druge kako uživaju. Postoje brojni recepti za kolače koji su sigurni za bilo koju skupinu ljudi, a mi donosimo dvije verzije - za one koji ne podnose laktozu i one koji izbjegavaju gluten.
Orahnjača za one koji ne podnose laktozu
Ako ne podnosite laktozu ili se pridržavate veganske prehrane te ne konzumirate mlijeko životinjskog podrijetla, oduševit će vas ova sočna i ukusna orahnjača u kojoj je sojino mlijeko poslužilo kao zamjena za kravlje, a jaja su izostavljena. Ova je orahnjača nešto prhkija, ali bogata okusa i nakon nekoliko dana jednako ukusna kao i prvog dana.
Sastojci
Za tijesto:
- 1 svježi kvasac
- 500 g brašna
- 1 dl ulja
- 1 žličica soli i 2 žličice šećera
- 2-3 dl sojinog mlijeka
- naribana limunova korica
Za nadjev:
- 250 g oraha
- 200 g šećera
- sojino mlijeko
- 100 g grožđica
- naribana limunova korica
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema
1. U šalici pomiješajte 2 žličice šećera, žličicu brašna i izmrvljeni svježi kvasac te smjesu prelijte toplim mlijekom i ostavite da se diže na toplome mjestu.
2. Uzašli kvasac umiješajte u brašno, dodajte šećer, ulje, naribanu limunovu koricu i sojinog mlijeka onoliko koliko je potrebno da zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se diže na toplome mjestu, a u međuvremenu napravite nadjev od oraha.
3. Orahe prelijte vrućim sojinim mlijekom, dodajte šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu.
4. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 1 centimetra, razmažite po njemu nadjev i zatim savijte kao roladu. Premjestite na lim za pečenje, ostavite da se diže još pola sata i zatim pecite 30 minuta na 200 ºC.
5. Ohlađenu orahnjaču pospite šećerom, narežite na ploške i poslužite.
Bezglutenski kuglof s aromom naranče
Ovaj bezglutenski čokoladni kuglof ima tako raskošan okus s aromom naranče i kakaa da će se zasigurno svidjeti svima, a mogu ga jesti i oni koji inače izbjegavaju gluten.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 160 g šećera
- 40 g meda
- 2 dl mlijeka
- 100 g kandirane narančine korice
- naribana kora jedne naranče
- 330 g bezglutenskog brašna
- 12 g praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
- 25 g kakaa
- 4 žlice mlijeka
Priprema:
1. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg uz dodatak prstohvata soli. Posebno izmiješajte maslac omekšan na sobnoj temperaturi, šećer i med i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
2. Dodajte jedan po jedan žumanjak i neprekidno miješajte. Zatim dodajte mlijeko i naribanu narančinu koricu te još malo miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom i izmiksajte, a zatim u smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i kandiranu koricu naranče te dobro izmiješajte.
3. Dodajte preostali snijeg i umiješajte ga ručno uz pomoć lopatice. Od te smjese odvojite jednu trećinu i u nju dodajte kakao i 4 žlice mlijeka te dobro izmiješajte.
4. Namastite kalup za kuglof te u njega stavljajte naizmjence bijelu i smeđu smjesu kako biste dobili mramorni efekt. Pecite oko 1 sat u pećnici zagrijanoj na 160 ºC. Provjerite čačkalicom je li kolač dovoljno pečen.
5. Izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu još 15 minuta i zatim izvadite kuglof iz kalupa te ga pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....