Iako se mogu kupiti u bilo koje doba godine, slasnim tikvicama sada je sezona. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.
Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata:
- manganom
- vitaminom C
- magnezijem
- vitaminom A
- kalijem
- fosforom
- bakrom
- vitaminom B
- prehrambenim vlaknima
- folnom kiselinom.
Ako je kora tikvice oštećena one brzo propadaju pa to imajte na umu. Možete ih i duboko zamrzavati. U tom slučaju preporuča se da ih kratko blanširate prije spremanja.
Tikvice su odlične kuhane, na roštilju, punjene, u složencu ili varivima. U našim domaćinstvima najčešće se pohaju ili prže u tijestu od piva, a mi donosimo još pet ukusnih recepata.
1 kg tikvica
2 češnja češnjaka
½ l temeljca
1 dcl vrhnja za kuhanje
peršin
Priprema:
- Na maslinovom ulju izdinstajte češnjak.
- Dodajte tikvice narezane na kockice i prepržite.
- Dodajte temeljac, sol i papar i kuhajte još pola sata.
- Kad su tikvice kuhane usitnite ih štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje, te kuhajte još minutu.
- Posipajte peršinom.
Prijedlog:
Po želji tikvicama možete dodati i drugo povrće, primjerice mrkvu, celer, brokulu ili krumpir.
½ kg tikvica
10 dkg brašna
1 jaje
krušne mrvice
4 žlice masti
Priprema:
- Tikvice naribajte, posolite te nakon nekoliko minuta ocijedite suvišnu vodu.
- Razmutite jaje, dodajte brašno, malo krušnih mrvica, sol i papar.
- Ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka.
- Umiješajte tikvice i oblikujte popečke.
- Pecite u vrućoj masti.
½ kg tikvica
20 dkg zelenih mahuna
20 dkg blitve
3 krumpira
Priprema:
- Tikvicama skinite krajeve, odrežite ih na nekoliko većih komada.
- Kada voda provrije stavite krumpire, malo poslije i tikvice, blitvu i zelene mahune.
- Kuhajte dok povrće ne omekša.
- Ocijedite, malo usitnite i zalijte maslinovim uljem.
- Dodajte nasjeckani češnjak, posolite i popaprite.
½ kg tikvica
2 češnja češnjaka
2 šake riže
1 dcl bijelog vina
temeljac
maslinovo ulje
žličica maslaca
crne masline, po želji
Priprema:
- Na ulju zažutite češnjak, dodajte sitno izrezane tikvice i propržite.
- Dodajte rižu i podlijte temeljcem.
- Začinite, podlijte s malo bijelog vina i lagano kuhajte uz stalno nadolijevanje temeljcem.
- Kuhajte dok riža ne omekša.
- Prije posluživanja dodajte žličicu maslaca i promiješajte.
1 kg tikvica
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
2 tunjevine iz konzerve
250 dkg kravljeg sira
1 dcl vrhnja za kuhanje
parmezan
Priprema:
- Tikvice izdubite.
- Tkivo zažutite na ulju na kojoj se prethodno izdinstao češnjak, posolite i popaprite.
- Smjesu skinite s vatre, dodajte tunjevinu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili, te svježi sir i dobro promiješajte.
- Smjesom punite izdubljene tikvice, te stavite u namašćeni pleh.
- Prelijte ih vrhnjem za kuhanje i posipajte parmezanom
- Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta tj. dok ne porumeni.
Prijedlog:
Osim tunjevinom, tikvice se mogu puniti i mljevenim mesom. Poslužite uz salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....