SHUTTERSTOCK
Jednostavno i zdravo

TikTok trend s više od 22 milijuna pregleda: Je li ova salata lijek koji smo dugo tražili?

Prema objavama na TikToku, jedenje salate od sirove mrkve nekim korisnicima je pomoglo da očiste kožu sklonu aknama, ublaže menstrualne grčeve i uravnoteže svoje hormone

Bilo da se radi o fitnessu, kućanstvu, hrani ili modi, TikTok je mjesto gdje se upoznajemo s novim trendovima. Ponekad su komplicirana predjela ili organizacija stana u pitanju, ali često možemo pronaći ukusne i jednostavne recepte u kojima se koriste naizgled dosadni sastojci. Vjerovali ili ne, upravo sada je aktualna salata do sirove mrkve, a kreatori ovih videa navode kako je to jelo odlično za hormonalno zdravlje i zdravlje crijeva, a može se pripremiti u samo nekoliko minuta.

Kako bismo vam približili viralnost ovog trenda, hashtag #rawcarrotsalad ima više od 22,1 milijuna pregleda na TikToku. Videi s tim hashtagom pokazuju kako pripremiti salatu od sirove mrkve kod kuće, obično sa samo nekoliko dodataka kao što su jabučni ocat, morska sol i limunov sok. Uz to navode potencijalne dobrobiti koje može donijeti česta konzumacija salate.

Prije nego što odete u trgovinu po sastojke, evo nekih stvari koje trebate znati o ovom trendu.


Kako pripremiti salatu od sirove mrkve?

Svatko ima svoj recept za salatu, bilo da je riječ o pripremi zelene salate ili salate od mrkve. Što je odlično jer možete kreirati verziju koja odgovara vama.

Baza je, naravno, velika mrkva (nemojte odabrati baby) tako da ju možete oguliti i narezati na trakice. Dobivenu salatu lako je jesti i začiniti, a komadići su dovoljno tanki da se mogu jesti vilicom ili čak štapićima.

Kad pripremite i ogulite mrkvu, možete staviti jednostavan preljev za poboljšanje okusa. Na TikToku većina recepata uključuje malo octa (jabučni ocat je posebno popularan), malo morske soli i malo svježeg crnog papra, iako neki dodaju malo soka od limuna ili malo kokosovog ulja.

@samwolkwellness this salad alone will NOT heal your gut and hormones. it’s simply a great addition when focusing on total body nourishment, gut, hormone, and liver support. #rawcarrotsalad #drraypeat #raypeat #hormonehealth #guthealth #detox #hormonebalance #nutritionaltherapy ♬ Mariella - Khruangbin & Leon BridgesKoji su benefiti ove salate?

Mrkva sadrži mnoge biološki aktivne spojeve, odnosno fitokemikalije, koje se povezuju s višestrukim zdravstvenim prednostima. Uobičajene fitokemikalije koje se nalaze u mrkvi uključuju karotenoide (poput beta-karotena), vitamin C i fenolne spojeve. Karotenoidi su značajan izvor vitamina A, a povezani su s antioksidativnim djelovanjem, normalnom imunološkom funkcijom i zdravim vidom. Poput karotenoida, vitamin C također ima antioksidativno djelovanje u ljudskom tijelu. Fenolni spojevi, uključujući flavonoide i antocijane, mogu igrati ulogu u metabolizmu kolesterola i imati protuupalno djelovanje. Mrkva je također dobar izvor dijetalnih vlakana i elemenata u tragovima poput molibdena i mangana.

Prema objavama na TikToku, jedenje salate od sirove mrkve nekim korisnicima je pomoglo da očiste kožu sklonu aknama, ublaže menstrualne grčeve i uravnoteže svoje hormone. Unatoč tome, dr. med. Laura Purdy, M.D., glavna medicinska službenica u Wispu, kaže da salata od mrkve možda nije brzo rješenje za zdravlje hormona, kako neki na internetu tvrde.

- Trend salate od sirove mrkve rezultat je shvaćanja da vlakna koja se nalaze u njoj mogu pomoći vašim crijevima, ključnom faktoru hormonske regulacije, da smanji razinu estrogena. Iako je to moguće, važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji direktno povezuju salatu u sirove mrkve ili općenito sirovu mrkvu sa smanjenom razinom estrogena - istaknula je dr. Purdy.

To ne znači da je ova salata loša, ali još nije dokazano nudi li zaista zdravstvene dobrobiti koje korisnici TikToka naglašavaju.

Ako ste zabrinuti za svoje hormonalno zdravlje, uvijek je važno prvo razgovarati s liječnicima prije bilo kakvih drastičnih promjena načina života. Purdy kaže da ako postoji problem s vašim hormonalnim zdravljem, liječnik može preporučiti stvari poput tjelovježbe, lijekova ili hrane bogate proteinima i zdravim masnoćama poput jaja, ribe, leće, avokada i orašastih plodova.

Linker
18. srpanj 2024 22:42