Foto: Arhiva Hanza media
Hit namirnica

Talijanska parmigiana

Nema toga tko ne voli kombinaciju patlidžana i sira.

90 dag patlidžana
1 veći ljubičasti luk
40 dag pelata rajčica
3 velike svježe rajčice ili 2 - 3 dl pasiranih rajčica
3 režnja češnjaka
svežnjić bosiljka
po 15 dag mozzarelle i ricotte
40 dag naribanog parmezana
maslinovo ulje
sol

Priprema:

  1. Patlidžane operite, posušite, odrežite dio gdje se nalazi stapka pa narežite po dužini na ploške ili na kolutove debljine oko 0,5 cm.
  2. Složite na dva velika lima obložena papirom za pečenje i svaku plošku kistom malo nauljite s obje strane. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva.
  3. Za umak od rajčice pelate sitno nasjeckajte i stavite u dublju tavu, u kojoj ste prethodno na maslinovu ulju propirjali luk. Dodajte svježe oguljene i nasjeckane rajčice ili pasirane.
  4. Dodajte 2 režnja zgnječenog češnjaka, desetak nakidanih listića bosiljka, malo soli. Kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, često miješajući dok se umak ne zgusne. Kad je gotov, dodajte još 1 žlicu maslinova ulja.
  5. Parmezan sitno naribajte, dodajte protisnut režanj bijelog luka i još desetak sitno nasjeckanih listova svježeg bosiljka.
  6. Vatrostalnu posudu nauljite, stavite malo umaka od rajčica pa slažite kriške patlidžana jednu do druge, čak da se lagano preklapaju. Preko patlidžana rasporedite pola polutvrdog (ili mozzarelle) i svježeg sira (ili ricotte). Preko sira rasporedite trećinu umaka od rajčica, posujte trećinom parmezana.
  7. Ponovite sve još jedanput. Zadnji sloj neka budu samo patlidžani i rajčice. Posujte preostalim parmezanom i pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija.
Linker
22. studeni 2024 06:09