SHUTTERSTOCK
to se traži

SOS prije ljeta: Uz rajčica dijetu možete ‘spržiti‘ tri kilograma u samo pet dana

Zabranjeno je jesti slatkiše, bijeli kruh i masne sireve

Ako vas muči pokoji kilogram višak te biste ih se željeli riješiti tik pred godišnji, onda je ova brzopotezna dijeta za vas idealna.

Dijeta na bazi rajčica uz koju, ako je se striktno pridržavate, u pet dana možete izgubiti tri kilograma. Nakon dva dana stanke dijeta se može ponoviti, što znači - u deset dana šest kilograma manje. Osim toga, zbog djelovanja rajčice organizam ćete osloboditi i toksina.

Zabranjeno je jesti slatkiše, bijeli kruh i masne sireve, a na jelovniku trebaju biti što više zastupljeni piletina, riba, voće, povrće i integralne žitarice.

Od masnoća koristi se samo maslinovo ulje, a od začina su dopušteni sol, papar i aromatično bilje. Svako jutro treba popiti čašu mlake vode natašte, a dnevno se moraju pojesti najmanje četiri obroka.

image
SHUTTERSTOCK

Doručak:

Svaki dan odaberite jedan od tri prijedloga.

• Integralno pecivo, 2 žlice nemasnog sira i 1 rajčica.

• Dva tosta s margarinom za mazanje i 2 kriške šunke.

• Polumasni jogurt (200 g) sa 1 žlicom meda i 2 velike žlice žitnih pahuljica.

1. dan

Ručak:

Rajčica sa sirom: pomiješajte 300 g sjeckane rajčice i 200 g svježeg sira, prelijte maslinovim uljem i začinite bosiljkom. Uz salatu možete pojesti 30 g integralnog kruha.

Užina:

100 g voća po izboru.

Večera:

Tjestenina u umaku od rajčice: narežite 2 mrkve i propirjajte ih na maslinovu ulju, dodajte 50 ml pileće juhe i pirjajte još 5 min. Dodajte 400 g sjeckane rajčice, sol, papar, i 1/2 žlice meda. Pustite da krčka 15 minuta. Umakom prelijte 100 g skuhane integralne tjestenine.

2. dan

Ručak:

Grčka salata: narežite glavicu crvenog luka, 2 rajčice i 1 krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite. Uz salatu ide 30 g integralnog kruha.

Užina:

Šalica kave i dva keksa

Večera:

Juha od oslića: na maslinovom ulju pirjajte 2 glavice sitno sjeckanog crvenog luka, dodajte 2 veće rajčice (oguljene i narezane), povrtnu kocku za juhu i 1/2 litre vode. Kad zakuha, dodajte sjeckani filet oslića pa kuhajte još 15 minuta. Začinite po ukusu.

3. dan

Ručak:

Omlet: rajčice (300 g) i šampinjone (100 g) pirjajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva jaja i zapecite.

Užina:

Dvije mrkve

Večera:

Teletina s rajčicom: ispecite komad teletine (125-150 g) i začinite po želji. U drugoj posudi pirjajte sitno sjeckani crveni luk i 2 rajčice, dodajte meso i ostavite na vatri još desetak minuta.

4. dan

Ručak:

Povrtno osvježenje: narežite 300 g rajčice, 1 papriku i 1 veći krastavac, dodajte maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka i izmrvljene 2 šnite tosta. Izmiksajte, posolite, popaprite i ohladite.

Užina:

Sendvič s rajčicom

Večera:

Rajčica s rižom: izdubite 3 rajčice i stavite u vatrostalnu posudu. Napunite ih smjesom od 100 g svježeg sira, 125 g dopola skuhane riže, malo bosiljka, mesa rajčice i češnjaka. Pecite 25 minuta na 200°C.

5. dan

Ručak:

Talijanska salata: narežite 400 g rajčice. Dodajte malo zelene salate, prelijte maslinovim uljem i octom, posolite i popaprite. Preko salate pospite kockice tosta.

Užina:

Jabuka s medom i mentom

Večera:

Paprikaš: pirjajte sitno narezan crveni luk, dodajte 200 g krumpira izrezanog na kockice, 4 mrkve izrezane na kolutiće, 2 poriluka i 100 g gljiva. Začinite, dodajte 100 ml juhe od povrća i čašu soka rajčice pa kuhajte još 15 minuta.

Linker
17. srpanj 2024 05:17