FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bez grižnje savjesti

Slobodno navalite! Znanstvenici tvrde da ove vrste voća najviše potiču mršavljenje

Ovih pet ukusnih vrsta voća mogu vam pomoći u ublažavanju osjećaja gladi i smanjenju rizika od prejedanja

Svi povremeno imamo nekoliko suvišnih kilograma kojih se želimo riješiti, no zašto ne bismo posegnuli za voćem umjesto za drastičnim dijetama da to postignemo?

Prirodno je slatko, obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima koja pružaju osjećaj sitosti: voće je najbolji izbor kad želimo izgubiti suvišne kilograme. Ovih pet ukusnih vrsta voća mogu vam pomoći u ublažavanju osjećaja gladi i smanjenju rizika od prejedanja.


1. Banane

Banane su prilično zasitne, naročito ako ih pojedete u kombinaciji s integralnim tostom premazanim kikiriki maslacem. Ipak, kad ih jedete, nećete unijeti previše kalorija u organizam jer jedna banana srednje veličine sadrži samo 112 kalorija, a uz to i 3 g vlakana koja pojačavaju osjećaj sitosti.


2. Jabuka

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van, kaže stara poslovica i to s razlogom. Jedna jabuka srednje veličine sadrži više od 100 kalorija i gotovo 5 grama vlakana, što znači da jedna jabuka dnevno može istjerati i višak kilograma. Jabuke su i dobar izvor topivih vlakana, a istraživanja su pokazala da ta vrsta vlakana može pomoći u smanjenju trbušnih masti. Primjerice, istraživanje iz 2012. je otkrilo da samo 10-postotno povećanje dnevnog unosa topivih vlakana dnevno dovodi do 3,7 posto manjeg rizika za taloženje trbušnih masti.


3. Marakuja

Ako tražite niskokalorično voće, marakuja je pun pogodak. Obiluje vitaminima A i C, sadrži samo 18 kalorija, što znači da ih možete pojesti 5 i još uvijek nećete unijeti niti 100 kalorija u organizam. Marakuja sadrži piceatanol, tvar koja pomaže u reguliranju krvnog tlaka i povećava osjetljivost na inzulin, a to je važno za gubitak tjelesne težine.


4. Grejp

Ovo voće gorkog okusa može vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma, naravno, pod uvjetom da ga ne umačete u šećer. Pola grejpa sadrži samo 65 kalorija i to vam možda ne zvuči zasitno, no jedno je istraživanje pokazalo da su osobe koje su jele grejp ili pile sok od grejpa prije obroka unijele manje kalorija tijekom obroka te smanjile tjelesnu težinu za 7,1 posto.


5. Naranče

Naranča sadrži 72 kalorije te gotovo 4 grama vlakana. Osim što je vrlo ukusno, ovo voće obiluje i topivim vlaknima koja pomažu u smanjenju apetita. Jedno je istraživanje pokazalo da topiva vlakna mogu smanjiti razinu hormona gladi koje tijelo proizvodi.

Linker
22. srpanj 2024 22:04