Veganski sladoledi jednako su ukusni, zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom, najčešće manje kalorični, a, kako ističu iz udruge Prijatelji životinja, bolje i hlade.
Na što točno misle kada kažu da bolje hlade pojašnjavaju na sljedeći način: „Veganski sladoledi ne hlade samo nas nego, upravo zbog toga što ne sadrže sastojke životinjskog porijekla čija proizvodnja grije naš planet, imaju i dodatni cool efekt. Naime, industrija uzgoja krava zbog mlijeka i mesa je glavni potrošač svježe vode i pridonosi zagađivanju, kako vode tako i zraka. Ishrana temeljena na mliječnim proizvodima dokazano pridonosi globalnom zatopljenju. Biljni sladoledi, uz to što su ekološki održiviji, namijenjeni su svima, a pogotovo osobama sklonim alergijama ili intolerantnima na laktozu. Rado ih konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su omiljeni među najmlađima.“
Ako vas zanima kako kod kuće napraviti sladoled u manje od 5 minuta posla i to od praktički samo jednog sastojka, banane, postoji recept za navedeni desert, popularno nazvan „nice cream“:
SASTOJCI:
- banane (količina po želji)
- malo vode ili biljnog mlijeka (po potrebi)
PRIPREMA:
Banane narežite na kolutiće i poredajte ih jednog pored drugog na plosnati tanjur i stavite u zamrzivač. Nakon 6h ili duže izvadite banane, stavite ih u blender ili sjeckalicu i miksajte. Ako imate problema s miksanjem, dodajte malo vode ili biljnog mlijeka i svako toliko ugasite blender i dobro promiješajte smjesu da olakšate posao blenderu. Možete napraviti preljev od smrznutog bobičastog voća, namočenih datulja i malo vode te postupite na isti način kao i sa smrznutim bananama. Brzo jedite da se sladoled ne otopi!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....