SHUTTERSTOCK
DOKAZALA ZNANOST

Samo žličica dnevno može ubrzati gubitak kilograma. Šteta što se ovih osam začina nikad ne sjetimo

Iako tjelovježba i kalorijski deficit jesu glavni aspekti mršavljenja, uvođenje ovih začina u dnevne menije može značajno poboljšati vašu igru


Skidanje viška kilograma najčešće nas povede na put usredotočenosti isključivo na odlazak u teretanu ili smanjenje kalorija - ali što ako priroda ima tajno oružje koje se krije na vidiku? Bilje, koje se često zanemaruje kao jednostavni začini ili pojačivači zdravlja, zapravo su snažni saveznici za sagorijevanje masti i poticanje metabolizma koji vam mogu pomoći da brže i prirodnije postignete svoje ciljeve. Osam izvanrednih biljaka koje ne samo da dodaju okus vašim obrocima, već i pokreću sposobnost vašeg tijela da sagorijeva masnoće, suzbija žudnju i ubrzava vašu transformaciju.

image
SHUTTERSTOCK

Kurkuma

Kurkuma je odlična za mršavljenje zahvaljujući svom aktivnom spoju, kurkuminu. Kurkumin pomaže u smanjenju upala, koje mogu usporiti metabolizam te podržava smanjenje masnoće suzbijanjem rasta masnog tkiva i regulacijom razine šećera u krvi. To pojačava metabolizam, poboljšava probavu i obuzdava žudnju, što kurkumu čini izvrsnim dodatkom svakom planu mršavljenja.


Cimet

Cimet pomaže u mršavljenju stabilizirajući šećer u krvi, smanjujući žudnje i potičući metabolizam. Pomaže tijelu da učinkovitije sagorijeva masnoće dok suzbija želju za šećerom, što olakšava održavanje zdravih prehrambenih navika.


Piskavica

Piskavica podržava mršavljenje suzbijajući apetit i potičući osjećaj sitosti, pomažući u smanjenju prejedanja. Također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, što pomaže u sprječavanju žudnje i podržava sagorijevanje masti. Osim toga, piskavica pojačava metabolizam i poboljšava probavu, što je čini vrijednom za kontrolu tjelesne težine.

image

Herbal medicine. Woman‘s hands preparing sage and others eco friendly medicinal herbs for drying. Herbalist preparing herbs for natural herbal methods of treatment. Alternative medicine.

SHUTTERSTOCK

Kim

Istraživanje kima provedeno je nad 88 žena prekomjerne težine. One su smanjile dnevni unos kalorija za 500 i držale se savjeta kako da se zdravije hrane. Polovica njih dobila je i savjet da svakodnevno pojede tri grama kima u prahu te su ga konzumirale umiješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.

Nakon tri mjeseca istraživanje je pokazalo da je grupa koja je svakodnevno konzumirala kim bila uspješnija u mršavljenju te su žene iz te skupine izgubile u prosjeku 1,5 kilogram više od žena u skupini koje nisu jele kim. No, ni to nije sve! Osim što su imale bolje rezultate na vagi, zabilježeno je da su imale impresivnih 14 posto manji udio masti u tijelu. Tako su žene koje nisu jele kim izgubile oko 5 kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto.

Dobrim se pokazalo još nešto. Skupini žena koje su "mršavile uz kim", smanjen je i nivo lošeg kolesterola! Rezultati su pokazali za deset posto, što je dvostruko više od rezultata koji su imale žene u drugoj skupini.

Znanstvenici ovaj učinak objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost apsorpcije kolesterola, a sadrže i tvari koje ubrzavaju metabolizam.


Ashwagandha

Promicanjem mirnog i uravnoteženog stanja ashwagandha pomaže u suzbijanju emocionalnog prejedanja i poboljšava razinu energije, što olakšava izvođenje bilo kakvih aktivnosti. Također potiče metabolizam i poboljšava opću dobrobit, što je čini izvrsnim dodatkom vašem planu mršavljenja.


Češnjak

Njegovi spojevi pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju apetit, dok njegova protuupalna svojstva podržavaju cjelokupno zdravlje. Češnjak također potiče probavu i može pomoći u smanjenju nadutosti, pridonoseći vitkoj i zdravijoj tjelesnoj građi.


Đumbir

Đumbir podržava mršavljenje potičući metabolizam i povećavajući sagorijevanje kalorija. Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, smanjenju apetita i poboljšanju probave. Njegovi prirodni spojevi također imaju protuupalna djelovanja, što može smanjiti nadutost i poboljšati ukupnu učinkovitost sagorijevanja masti.


Crni papar

Crni papar pomaže u mršavljenju pojačavajući metabolizam i povećavajući sagorijevanje kalorija kroz svoj aktivni spoj, piperin. Pomaže u poboljšanju probave, smanjuje skladištenje masti i može poboljšati apsorpciju drugih hranjivih tvari i bilja, čineći vaše napore u mršavljenju učinkovitijima.

Linker
27. kolovoz 2024 19:18