SHUTTERSTOCK
Dnevna doza zdravlja

Samo jedna šaka ovih orašastih plodova dnevno snižava razinu kolesterola, pomaže regulaciji tlaka i smanjenju upale u tijelu

Evo po čemu je poseban svaki od orašastih plodova

Orašasti plodovi su nutritivno guste namirnice bogate zdravim mastima koje su povezane s dobrim zdravljem, prvenstveno s dobrobitima za zdravlje srca. Konzumacija samo jedne šake orašastih plodova dnevno snižava razinu štetnog ili LDL kolesterola, pomaže regulaciji krvnog tlaka i smanjenju upale u tijelu, a to može voditi do boljeg zdravlja srca. Koji god orašasti plod odabrali, nećete pogriješiti jer svaki ima svoje nutritivne kvalitete, ali sve su podjednako vrijedne. Stoga, ako vam ne izazivaju alergijske reakcije, bilo bi idealno kad biste ih izmjenjivali te se tako opskrbili svim važnim nutrijentima koje nude. Evo po čemu je poseban svaki od orašastih plodova:

Bademi

Odličan su izvor kalcija, vitamina E i vlakana, a imaju i visok udio proteina od 6 grama na 30 grama ploda.

Lješnjaci

Obiluju vitaminom E, vitaminima B-kompleksa, naročito vitaminom B6 i folnom kiselinom, vrijedan su izvor minerala te sadrže i određenu količinu omega-3 masnih kiselina.

Orasi

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje su poznate po tome što smanjuju upalu u tijelu. Sadrže i priličnu količinu vitamina B6 i magnezija.

Kikiriki

Bogat su izvor vlakana i sadrže više proteina od običnog oraha i badema, odnosno oko 7 grama na 30 grama ploda.

Pistacije

Među orašastim plodovima diče se najvećim udjelom kalija, koji je odlična podrška reguliranju krvnog tlaka, dobar su izvor vitamina B6 i željeza te sadrže 6 grama proteina na 30 grama ploda (jednako kao bademi).

image
SHUTTERSTOCK

Pekan orasi

Imaju visok udio cinka, željeza i B-vitamina niacina te su drugi po redu orašasti plod (odmah iza badema) s najvećim sadržajem vitamina E.

Indijski orasi

Najbogatiji su biljni izvor cinka, koji je nakon željeza drugi mineral po zastupljenosti u našem organizmu te je nužan u procesu rasta i razvoja, imunosnom odgovoru, neurološkoj funkciji i reprodukciji. Među orasima, indijski orah ima najmanje masnoće pa samim tim i najmanju kalorijsku vrijednost. Najviše vlakana ima brazilski orah i najveću kalorijsku vrijednost, mada je ona gotovo identična običnom europskom orahu.

Brazilski orasi

Izvor su vlakana, vitamina i minerala poput vitamina B1 i E, selena, bakra, magnezija, mangana, kalija, kalcija, željeza, fosfora i cinka. No, isto tako sadrže visoku količinu radioaktivnog radija i toksičnog barija, stoga ih je potrebno ograničiti na jedan do tri komada dnevno.

O brojnim koristima orašastih plodova za zdravlje, kako ih uklopiti u prehranu, kako izbjeći pesticide u njima te kada ih početi davati djeci pročitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od 1. veljače.

Linker
08. srpanj 2024 03:58