SHUTTERSTOCK
isprobajte

Recepti sa šparogama kojima se uvijek rado vraćamo

Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak vašem jelovniku


Šparoge ubrajamo u lisnato zeleno povrće kojem se pripisuju brojne dobrobiti u prevenciji mnogih bolesti, dugovječnost i vitalnost te bi ih svakako trebalo više i češće jesti.

Evo nekoliko ideja.


Hrskave šparoga s parmezanom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šalica brašna
  • sol, papar
  • 2 velika jaja (umućena)
  • 2 čajne žličice vode
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
  • 500 g očišćenih šparoga

Priprema:

1. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva. Namastite lim za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje.

2. Brašno stavite u zdjelu i začinite solju i paprom. Jaja stavite u drugu posudu i umiješajte u njih vodu. U treću posudu stavite krušne mrvice te u njih umiješajte parmezan.

3. Umačite šparoge prvo u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice pazeći da budu posve obložene.

4. Stavljajte panirane šparoge na lim za pečenje i poprskajte s malo ulja. Pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.



Rižoto

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 grama šparoga bez tvrdog dijela
  • 350 grama mesa kozica
  • sol i papar
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 6 jušnih žlica neslanog maslaca
  • 1 mali luk, narezan
  • 350 grama riže
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana

Priprema:

1. Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.

2. Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.

3. U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.

4. U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.

5. Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.

Linker
21. studeni 2024 19:09