Šparoge ubrajamo u lisnato zeleno povrće kojem se pripisuju brojne dobrobiti u prevenciji mnogih bolesti, dugovječnost i vitalnost te bi ih svakako trebalo više i češće jesti.
Evo nekoliko ideja.
Hrskave šparoga s parmezanom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 šalica brašna
- sol, papar
- 2 velika jaja (umućena)
- 2 čajne žličice vode
- 2 šalice krušnih mrvica
- 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
- 500 g očišćenih šparoga
Priprema:
1. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva. Namastite lim za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje.
2. Brašno stavite u zdjelu i začinite solju i paprom. Jaja stavite u drugu posudu i umiješajte u njih vodu. U treću posudu stavite krušne mrvice te u njih umiješajte parmezan.
3. Umačite šparoge prvo u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice pazeći da budu posve obložene.
4. Stavljajte panirane šparoge na lim za pečenje i poprskajte s malo ulja. Pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.
Rižoto
Sastojci za 4 osobe:
- 500 grama šparoga bez tvrdog dijela
- 350 grama mesa kozica
- sol i papar
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 6 jušnih žlica neslanog maslaca
- 1 mali luk, narezan
- 350 grama riže
- 1 šalica suhog bijelog vina
- 1/4 šalice svježe naribanog parmezana
Priprema:
1. Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.
2. Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.
3. U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.
4. U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.
5. Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....