Foto: iStock
Zelena vitaminska bomba

Quiche sa špinatom

Za 4 osobe Vrijeme pripreme: 60 minuta

Za prhko tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 1/2 žlice praška za pecivo
  • 1/2 žlice soli
  • 125 g maslaca
  • 100 g svježeg sira
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 300 g špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g pancete
  • 300 g svježeg sira
  • 250 g vrhnja
  • 2 jaja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Za pripremu tijesta u posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i maslac u listićima. Mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu, zatim umijesite svježi sir i jaje tako da dobijete prhko tijesto. Oblikujte ga u lopticu, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak pola sata.
  2. Kalup premažite maslacem. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa njime obložite kalup dobro ga utiskujući na dno i stranice. Ostavite nekoliko centimetara tijesta da prelazi rub kalupa. Tijesto na dnu izbodite vilicom. Opet stavite u hladnjak na 15-ak minuta, a zatim ga ispecite u pećnici zagrijanoj na 200°C.
  3. U međuvremenu operite i kratko blanširajte špinat, ocijedite ga i usitnite. Na malo maslaca popržite usitnjeni češnjak i slaninu. Dodajte špinat, posolite i popaprite te pirjajte oko tri minute pa umiješajte i svježi sir.
  4. U posebnoj posudi umutite jaja i vrhnje, posolite i popaprite pa ih dodajte smjesi sa špinatom. Miješajte da dobijete ujednačenu smjesu, izlijte je na pečeno tijesto i pecite u pećnici na 200°C oko 35 minuta.
Linker
19. studeni 2024 03:27