Bilo da jedete sirastu pizzu, tjesteninu s pestom ili pečenu piletinu, bosiljak je sastojak koji mnogi domaći kuhari smatraju nezaobilaznim. I to s dobrim razlogom. Ima slatkast, blago papren okus koji dodatno obogaćuje jelo. Svježi se bosiljak odlično uklapa u salate, kao ukras jelu, u pesto. Osim zanimljive teksture i izvrsnog okusa, bosiljak je i prava nutritivna bomba. Pet je dobrih razloga za njegov odabir:
1. Bogat je antioksidansima
- Bosiljak je bogat eugenolom, antioksidansom koji pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu - kaže dijetetičarka Michelle Routhenstein.
2. Povećava unos esencijalnih vitamina i minerala
- Bosiljak je izvor esencijalnih vitamina i minerala, osobito vitamina K, vitamina A te manjih količina željeza i kalcija - kaže registrirana dijetetičarka Avery Zenker, napominjući da, iako je biljka bogata vitaminima i mineralima, obično je ne konzumiramo u velikim količinama.
3. Smanjuje upalu i pomaže regulaciji šećera
Antioksidansi u bosiljku također pomažu suzbijanju upale u tijelu.
- Bosiljak sadrži brojne fitonutrijente, prirodne biljne spojeve koji imaju zdravstvene prednosti. Mnogi od tih fitonutrijenata, poput polifenola, antioksidansi su s protuupalnim svojstvima. Antioksidansi pomažu smanjiti upalu sprječavanjem oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima, koji oštećuju stanice na načine povezane s razvojem bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 - kaže Zenker.
Dodatno, kaže da neka istraživanja sugeriraju da bosiljak može pomoći u održavanju zdravih razina šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin. Smatra se da se antidiabetički potencijal ekstrakta bosiljka odnosi na smanjenje oslobađanja glukoze i inhibiciju razgradnje glikogena (pohranjenih ugljikohidrata); ti učinci mogu biti posljedica polifenola u bosiljku. Iako je istraživanja na ovu temu zasad malo, nema štete u tome da u prehranu dodate više bosiljka.
4. Poboljšava metaboličko zdravlje
Održavanje probavnog i metaboličkog zdravlja mnogima je izazov - ali uz malo bosiljka, mogli biste poboljšati oboje.
- Bosiljak može pomoći ublažiti probavne tegobe zbog spojeva koje sadrži, poput cineola i estragola, koji pomažu smanjiti upalu crijevne sluznice, potencijalno olakšavajući probavne smetnje, nadutost i grčeve u želucu - kaže Routhenstein. - Bosiljak može izazvati male, ali značajne promjene u crijevnom mikrobiomu, podržavajući zdravu ravnotežu bakterija - dodaje Zenker.
Kako dodati više bosiljka u prehranu
Sada kad znate impresivne zdravstvene prednosti ovih malih listova, vjerojatno se pitate kako ga jesti češće. Evo nekoliko prijedloga od dijetetičara:
- Pospite ga nakon kuhanja: Svježe listove pospite preko salata, tjestenine, wok jela ili juha neposredno prije posluživanja. Time ćete dodati okus i učiniti svako jelo profinjenijim.
- Ublendajte ga u pesto: Kad radite domaći pesto, dodajte dobru šaku listova bosiljka. Iako mnogi vole izmjenjivati peršin, korijandar ili špinat, bosiljak ostaje najokusniji sastojak za pesto.
- Namakajte u čaj: Listovi bosiljka mogu dodati okus i zdravstveni poticaj čajevima ili aromatiziranoj vodi – dodajte ih u svoju večernju šalicu čaja.
- Koristite u umacima: Sušeni bosiljak pojačava umake, marinade, variva ili se koristi kao dio začina za ribu, piletinu ili tofu.
- Zamrznite za kasnije: Ako uzgajate bosiljak u vrtu i imate ga previše, nasjeckajte ga i zamrznite za buduću uporabu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....