Artičoka se jede već više tisuća godina. Potječe upravo s Mediterana pa i dandanas postoji njihova neraskidiva veza. Zanimljivog jestivog cvijeta gorkasto-pikantnog okusa, idealno se uklapa u mediteransku kuhinju i u proljeće uspješno razbija monotoniju zimskih jelovnika. U staroj je Grčkoj bila neizostavan dio gozbi, dok su Rimljani iskorištavali i njezina ljekovita svojstva.
Pozitivno utječe na rad jetre, normalizaciju šećera u krvi, rad bubrega, probavnih organa i dr. Cvjetovi ove biljke imaju nisku energetsku vrijednost. Obiluju manganom (koji je važan u brojnim antioksidativnim procesima u organizmu, a sadrže i kalij, fosfor, kalcij, magnezij i dr. Prilikom kupovine treba odabirati jedre zatvorene cvjetove kojima se samo donje latice počinju otvarati. Artičoke ne bi smjele jesti dojilje jer negativno djeluju na lučenje mlijeka.
Punjene malteške artičoke
Sastojci:
- 4 artičoke
- 6 češnjeva češnjaka
- 8 maslina
- 2 jušne žlice kapara
- 90 g krušnih mrvica
- 1 jušna žlica octa
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- nasjeckani peršin
Priprema:
- Kuhinjskim batom istucite artičoke (da vanjski listovi omekšaju).
- Zatim ih stavite 30 minuta u slanu vodu.
- U međuvremenu pripremite nadjev. Sitno nasjeckajte češnjak, masline i kapare. Dodajte krušne mrvice, ocat, ulje i nasjeckani peršin te sve dobro izmiješajte.
- Artičokama raširite latice i između njih stavljajte nadjev.
- Punjene artičoke stavite u posudu tako da budu zbijene jedna do druge.
- Uz kraj posude ulijte vodu tako da skoro prekrije cvjetove.
- Kuhajte na laganoj vatri dok cvjetovi ne omekšaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....