SHUTTERSTOCK
Ne pretjerujte

Popularna namirnica povezana je s većim rizikom od raka crijeva, upozorava nova studija

Prekomjerna konzumacija može smanjiti broj dobrih bakterija u crijevima, povećati rizik za upalu

Ljubitelji sira neće biti oduševljeni rezultatima nove američke studije koja je otkrila da velike količine sira mogu uzrokovati promjene u crijevima koje se mogu povezati s rakom debelog crijeva. Autori studije sa Sveučilišta Baylor u Houstonu tvrde da prekomjerna konzumacija sira može smanjiti broj dobrih bakterija u crijevima, povećati rizik od upale, uzrokovati bol u trbuhu, proljev i nadutost, a te promjene u crijevnom mikrobiomu povezane su s rakom debelog crijeva. Naime, takve promjene dugoročno štete zdravlju. Kronična upala u debelom crijevu može oštetiti stanice i uzrokovati njihovu mutaciju, što potencijalno može dovesti i do razvoja tumora.

Fermentacija

Čini se da proces fermentacije, koji se koristi u proizvodnji sira i koji mu daje poseban okus, ujedno može proizvesti tvari koje remete mikrobiom crijeva kod nekih ljudi. Ta neravnoteža crijevnih bakterija može biti okidač za upalu koja se, ako je dugotrajna, povezuje s rizikom od raka debelog crijeva. Fermentacija sira je prirodan proces u kojem bakterije razgrađuju šećer iz mlijeka, laktozu, u mliječnu kiselinu. Ta kiselina snižava pH mlijeka, uzrokujući njegovo zgušnjavanje i skrućivanje te s vremenom i pretvaranje u sir.

Manje dobrih bakterija

Znanstvenici sa Sveučilišta Baylor analizirali su 35 muškaraca, koji su imali kolonoskopiju u razdoblju između kolovoza 2013. i travnja 2017. Ispitanici su u upitniku naveli ukupan dnevni unos mliječnih proizvoda, mlijeka, sira i jogurta. Uz to, prikupili su uzorke tkiva debelog crijeva ispitanika kako bi analizirali njihove crijevne bakterije. Ti uzorci i odgovori ispitanika potom su analizirani uz pomoć raznih statističkih modela i bioloških testova. Autori studije su zaključili da je prekomjerna konzumacija sira povezana sa smanjenjem broja bakterija Bacteroides i Subdoligranulum, a one su obje ključne za zdravlje želuca, debelog crijeva i imunološkog sustava.

Umjerenost je ključ

- Takav rezultat u skladu je s prijašnjim studijama koje su ukazivale na povišen rizik od određenih bolesti kod povećanog unosa sira. Neke od prijašnjih studija pokazale su da je veći unos zasićenih masti povezan s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, a mnogi sirevi obiluju zasićenim mastima. Stoga je umjerenost ključ kad je riječ o siru, kao uostalom i kad je riječ o prehrani općenito – zaključila je dr. Li Jiao, voditeljica studije i profesorica gastroenterologije na Sveučilištu Baylor.

Ipak, treba naglasiti da su dokazi o povezanosti između konzumacije sira i raka debelog crijeva nekonzistentni. Neke prijašnje studije sugerirale su da mliječni proizvodi mogu štititi crijeva. Revizija literature, objavljena 2021. u časopisu Frontiers in Oncology, čak je otkrila da je konzumacija sira povezana s 89 posto manjim rizikom od raka debelog crijeva.

Nuspojave svakodnevnog jedenja sira

Niti jedna namirnica nije dobra za zdravlje ako se konzumira u pretjeranim količinama, pa tako ni sir. Prema nutricionistici Nehi Ranglani, ovo su nuspojave prekomjerne konzumacije sira:

1. Probavne tegobe

Prekomjerna konzumacija sira može uzrokovati nadutost, plinove i zatvor, naročito kod osoba koje ne podnose laktozu. Konzumiranje pizza s mnogo sira, tjestenine sa sirom, burgera i nachosa sa sirom može čak biti okidač za upalu ili neravnotežu u crijevima.

2. Učinci na hormone i kožu

Sir sadrži tragove hormona koji mogu utjecati na kožu, plodnost i simptome PMS-a kod nekih osoba. Iako znanstvenici nisu uspjeli pronaći izravnu vezu između konzumacije sira i akni, konzumacija mliječnih proizvoda ne djeluje jednako na sve i kod nekih ljudi može biti okidač za pojavu akni.

3. Povećava rizik za zdravlje srca

Sir obiluje zasićenim mastima i natrijem. To može podići razinu kolesterola i krvni tlak, što može biti štetno za zdravlje te je stoga važno biti umjeren u konzumaciji sira.

4. Da, možete biti ovisni o siru

Čini li vam se da što više jedete sir, to ga više želite? Kazomorfini, fragmenti kazeina iz sira, vežu se na opioidne receptore u mozgu i stvaraju osjećaj ugode te izazivaju da želimo još više sira.

5. Može uzrokovati brojne zdravstvene probleme

Od aditiva i emulgatora do tragova hormona, pa čak i tragova plastičnih kemikalija, mnogi sirevi iz velikih supermarketa visoko su prerađeni te mogu doprinijeti stvaranju inzulinske rezistencije ako se redovito konzumiraju. Odležani sirevi imaju visok udio histamina koji, pak, može dovesti do pojave glavobolje i osipa.

04. srpanj 2025 16:29