
Stručnjaci u Velikoj Britaniji upozoravaju na velik broj oboljelih nakon konzumiranja neoprane salate koja je kontaminirana bakterijama. Nova studija je otkrila da čak 17 posto osoba u Velikoj Britaniji priznaje da zanemaruje pranje salate, čime značajno povisuju vlastiti rizik za infekciju potencijalno smrtonosnim bakterijama poput listerije. Listerija, bakterija koja može biti i fatalna, uzrokuje visoku tjelesnu temperaturu, opću slabost i proljev. No, u nekim slučajevima može dovesti do razvoja smrtonosnih stanja poput meningitisa ili sepse. Za Hrvatsku nemamo podatke o tome peru li ljudi i koliko temeljito salatu, no ako se malo ogledamo oko sebe i prisjetimo kako je sami peremo, lako je zaključiti da se to uglavnom svodi na neko kratko ispiranje pod mlazom vode. A to nije dovoljno, ističu stručnjaci.
Bazen patogena na listovima
Stručnjaci za sigurnost hrane proveli su istraživanje koje je povezalo epidemiju Shiga toksin producirajuće E.coli (STEC) s raznim gotovim sendvičima u kojima su bili listovi salate. Sada upozoravaju da je važno podići svijest o tome koje se sve bakterije mogu kriti u salati, čak i onoj zapakiranoj s oznakom da je oprana na ambalaži, kako bi se trovanja hranom svela na minimum.
- Listovi salate su čest izvor patogena, uključujući norovirus, hepatitis A, cryptosporidium, giardiju, toksoplazmu, salmonelu, E. Coli, campylobacter, yersiniju i listeriju. Salata postaje kontaminirana praktički na svakom koraku proizvodnog procesa, od kontakta s tlom i vodom preko rukovanja povrćem do kontakta s opremom ili skladištenja - ističe obiteljska liječnica dr. Deborah Lee upozoravajući da sve povrće, naročito salatu, uključujući i onu koja je već oprana, treba dobro oprati prije konzumiranja. To smatra ključnim korakom u pripremi hrane kako bi se smanjila pojavnost gastroenteritisa.
Oprano ne znači ‘bez bakterija‘
Spomenuto istraživanje je analiziralo navike pranja salate stanovnika Velike Britanije i otkrilo da je 60 posto njih svjesno da neoprana salata može biti uzrokom trovanja, dok je 64 posto onih koji su priznali da ne peru salatu reklo da su mislili da to nije potrebno. Gotovo osam posto ispitanika reklo je da koristi samo pakiranu salatu s oznakom da je već oprana, no dr. Lee ističe da to što na ambalaži piće da je salata oprana i spremna za jelo ne znači i da je očišćena od bakterija.
- Salata koja je oprana prije pakiranja pere se s klorom koji je dezinficijens, a zatim se ispire čistom vodom. Iako se tako ubije više od 90 posto bakterija, mnoge ipak ostaju na listovima - upozorava.
Ne izgleda pokvareno, ali...
Važno je naglasiti da hrana koja je kontaminirana bakterijama, poput listerije, ne mora izgledati pokvareno niti imati loš miris, no i dalje može uzrokovati ozbiljnu, a ponekad i fatalnu infekciju. Za mnoge ljude otrovanje listerijom nalikuje gripi, uzrokujući visoku temperaturu, bol u mišićima, smrzavicu te mučninu i povraćanje. Simptomi se obično povlače nakon nekoliko dana, no listerioza kod nekih ljudi može završiti i smrću.
Nije dovoljan mlaz vode
- Stoga je jako važno oprati čak i onu već opranu salatu jer time povećavate izglede da su uklonjeni i eventualno preostali patogeni. Za još bolje rezultate pranja uvijek osušite listove salate prije konzumiranja jer vlaga na njima može potaknuti razmnožavanje bakterija i plijesni - savjetuje dr. Lee.
Studija je otkrila i da više od 70 posto ljudi smatra da je ispiranje salate pod mlazom vode iz slavine dovoljno, te da ih samo 10 posto koristi otopinu vode i octa za čišćenje salate. Liječnici ističu da nije dovoljno samo hraniti se zdravo već je jednako važno jesti sigurnu hranu.
- Potencijalni rizici ne pranja salate su vrlo ozbiljni i zato trebamo uzeti vremena da povrće pripremimo za konzumaciju tako da bude sigurno, čak i ako nam to nakratko uspori proces pripreme obroka – savjetuju autori studije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....